Příčiny náhlé bolesti zubů

Au, hned po ochutnání studeného nápoje vás rozbolí zuby. Kde se ona citlivost na chlad vzala a co má společného s nosními dutinami?

Bolest zubů může mít mnoho podob. Většinou ji postižení popisují jako nepříjemné pulzování, píchání, ostré ataky nebo vystřelování bolesti, které je srovnatelné s trýznivým mučením toho nejtěžšího kalibru. Není divu. Vnitřní struktura zubů nazývaná dřeň je plná krevních cév a nervů, které jsou jedny z nejcitlivějších v těle. Proto je to tak nepříjemný pocit. Ale kde je příčina?

Poškozená výplň

Zubní výplně nevydrží věčně. Bohužel v důsledku času nebo zvyků, jako je skřípání zubů, okusování tužek při práci a podobně se výplň dřív či později poškodí.  Pokud je funkční, lze hovořit o dobrém těsnění mezi zubem a samotnou výplní, které zabraňuje bakteriím, aby se dostaly tam, kde nemají co dělat. V případě, že je výplň poškozená, nežádoucí návštěvníci se dostávají do odhalených prostor a tam se dále rozmnožují. Choďte na pravidelné zubní prohlídky a nechte si poškozenou výplň co nejdřív vyměnit (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5564113/).

Zubní kaz

Za náhlou bolestí zubů stojí i kaz, který postupuje a šíří se dovnitř do vnitřního jádra zubu (blízko nervu). To vyvolává bolesti a citlivost na teplo, zimu i sladkosti. Povrchový kaz se obvykle ošetří lokálním umístěním výplně, ten větší může vyžadovat korunku (ochrannou čepici umístěnou na poškozený zub) (https://www.nature.com/articles/nrdp201730).

Sinusová infekce

Zajímalo vás někdy, proč vás bolí zuby, když jste nemocní nebo nachlazení? Věřte tomu nebo ne, jedná se o vedlejší účinek problémů s nosními dutinami. Je tomu tak proto, že tlak v dutině tlačí na nervy blízkých zubů. Naštěstí tento stav odeznívá během sedmi až deseti dní. Někdy ale bolest nemizí z důvodu bakteriální infekce, která vyžaduje přeléčení antibiotiky (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547701/).

Praskliny a úrazy

I nepatrná prasklina v zubu napáchá hodně škody. Kousnete do něčeho tvrdého a problém na sebe nenechá dlouho čekat. Opět platí, že bez lékaře je každá rada drahá. Kontaktujte ho, na poškozený zub umístí výplň nebo korunku.

Dásně v křeči

Ano, i vaše dásně mohou být spouštěčem náhlé bolesti zubů (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493203/). Zánět, krvácení, podráždění a různé otoky způsobují citlivost na jídlo a pití. Závažné případy onemocnění dásní mohou dokonce vést k infekcím okolních zubů a oslabení kostní struktury. Klíčová je hlavně prevence a důkladné čištění chrupu, včetně mezizubních prostor. Vyhněte se studeným a kyselým potravinám, používejte měkký zubní kartáček a pastu pro citlivé zuby. Zkuste také použít měkkou dentální nit.

Zdroje: crest.com, livestrong.com, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5564113/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493203/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat