Syndrom vyhoření z pracovního vytížení

Vyhořet z povolání? To jako jde! A poměrně snadno. Jaké signály poskytují varování a kolik Čechů s tímhle stavem má své zkušenosti?  

Světová zdravotnická organizace (WHO) klasifikovala syndrom vyhoření jako „profesionální fenomén“. Jedná se o stav, který prokazatelně (negativně) ovlivňuje zdravotní stav. Co ho způsobuje? Velké pracovní vytížení a s tím související stres, nedostatek kontroly nad prací, komplikované vztahy se spolupracovníky nebo nedostatek spánku.

Je to „jenom“ stres?

Klíčovým rozdílem mezi syndromem vyhoření a stresem je schopnost najít pozitivní okamžiky. Pokud se například těšíte na víkend, který si užijete na výletě, jste schopni hladinu napětí snižovat – a nejedná se o vážný stav. Ale když nevidíte žádnou šanci na zlepšení, den co den se utápíte v povinnostech, podléháte vyčerpání a ubíjí vás všechno, co před sebou valíte, už se to dá klasifikovat jako syndrom vyhoření. A co dalšího nasvědčuje tomu, že ho prožíváte? Dejte si pozor na tyhle signály!

Mentální, emocionální i fyzické červené vlajky

Bezmoc, pocit selhání, pochybnosti o sobě samých, ztráta motivace, samoty nebo cynismus. Tak tohle je naprosto běžné. Stejně jako neustálé stížnosti na neúspěch, ignorování povinností (tělo už prostě nemůže dál), distancování se od kolektivu, rodiny a přátel (nechuť s někým probírat své utrpení). Často se objevuje i prokrastinace (odkládání úkolů), užívání návykových látek (kouření, alkohol, drogy).

Na fyzické rovině se syndrom vyhoření projevuje bolestmi hlavy, svalovým napětím a častějšími nemocemi (tělo jejich prostřednictvím utíká od reality). Obecně vzato, mnoho příznaků syndromu vyhoření je stejných nebo podobných depresi.

Sonda do hlubin duše

Pokud se v některých výše uvedených bodech poznáváte, ale stále si netroufnete tvrdit, že se vás totální kolaps týká, zkuste si položit následující otázky. V případě, že na některou z nich odpovíte „ano“, můžete být vyhořelí.

  • Cítíte se v práci špatně?
  • Je pro vás těžké se do práce dostat a začít plnit úkoly?
  • V poslední době znáte podrážděnost i netrpělivost?
  • Jste vůči kolegům, zákazníkům nebo klientům protivní?
  • Neustále vám chybí energie a nedotahujete věci do konce?
  • Když se máte soustředit, vyžaduje to víc snahy?
  • Ani po splnění úkolů nepociťujete radost nebo uspokojení?
  • Pijete alkohol nebo kouříte víc než kdy dřív?
  • Změnily se vaše spánkové návyky?
  • Trpíte nevysvětlitelnými bolestmi hlavy, břicha nebo jinými fyzickými problémy?

Když už je zle

Podle psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze syndromem vyhoření trpí každý pátý Čech, přičemž nejohroženější jsou vrcholoví manažeři, lékaři, zdravotníci, učitelé, policisté a soudci. Pokud máte podezření, že něco není v pořádku, za což se rozhodně nemusíte stydět, vyhledejte odborníka na duševní zdraví.

Zdroje: livehealthily.com, szu.cz, wikipedia.org, https://www.who.int/news/item/28-05-2019-burn-out-an-occupational-phenomenon-international-classification-of-diseases, https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/2677244-syndromem-vyhoreni-trpi-kazdy-paty-cech-upozornuji-psychiatri







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat