Chyb se není třeba bát

Strach z chyb může bránit celému vašemu životu. Neodvážili jste se ucházet o novou práci, promluvit na tajnou lásku nebo vyzkoušet nový koníček? To vše pramení ze stejného problému: strachu z neúspěchu.

Strach ze selhání se může vplížit do jakékoli části vašeho života. Od velkých projektů v práci až po jednoduché konverzace ve vašem sociálním prostředí. Lidé, kteří se příliš bojí selhání, jsou často pasivnější nebo stydlivější, než musí, a to jim ztěžuje dosáhnout cílů.

Proč se lidé bojí dělat chyby?

Strach ze selhání máme téměř všichni. Nikdo z nás nedělá chyby rád, a proto tíhneme k perfekcionismu. Bez ohledu na to, v jaké míře se strach vyskytuje, může významně ovlivnit život. V podstatě tento strach z chyb pramení z mylného pochopení toho, co chyby ve skutečnosti jsou. Lidé mají strach, že nebudou dost dobří v něčem, co nikdy nevyzkoušeli. Nicméně učení je dlouhodobý proces, který je závislý právě na dělání chyb. Bohužel je v naší společnosti velmi hluboce zakořeněno, že chyba je špatná věc. Chybami a selháním se snažte nezaměřovat se na to, jak hrozná byla chyba nebo co si o vás myslí ostatní, ale jak se z toho poučit.

Jak se naučit, jak se vypořádat s chybami a strachem

Abychom mohli správně bojovat proti našemu strachu z chyb, musíme se naučit, jak se s chybami správně vypořádat. Tento krok může být pro mnohé zpočátku obtížný, protože naše pocity a reakce na chyby jsou pevně zakotveny v našich myslích. Takže nebuďte na sebe příliš přísní, pokud to hned nevyjde a vrátíte se ke starým vzorcům. Snažte se tyto tipy pravidelně dodržovat a zvykněte si na ně.

Změňte svůj pohled na chyby

Prvním a pravděpodobně nejtěžším tipem je změnit celý svůj pohled na chyby. To znamená, že se musíte znovu a znovu ujasňovat, že dělat chyby není špatné.

Chyby jsou dočasné

Každá chyba, kterou uděláte, vás může na krátkou dobu vychýlit z cesty. Obecně se však jedná pouze o dočasný problém. Téměř žádná chyba nezmění celý váš život, většina z nich ovlivňuje jen malou část, ale formuje vás tím, že se z nich poučíte a příště se vám bude dařit lépe.

Chyby jsou nevyhnutelné

Bez ohledu na to, jaký projekt začnete nebo o co se snažíte, uvědomte si, že budete dělat chyby. Chyby jsou nevyhnutelné a jsou součástí procesu. Pokud se tomu předem přizpůsobíte a uvědomíte si, že nakonec jsou pro váš rozvoj dobré, už na ně nebudete koukat tak špatně.

Chyby jsou formou konstruktivní kritiky

Když uděláte chybu, nevnímejte ji jako pokárání nebo výčitku, ale spíše jako konstruktivní kritiku. Pokuste se vidět ji jako návrh na zlepšení a zeptejte se sami sebe, co můžete příště udělat lépe.

Pochopte, odkud vaše úzkost skutečně pochází

Samozřejmě, strach z chyb nepochází pouze ze samotné chyby, ale z toho, jaké důsledky mohou tyto chyby mít na váš život. Jakmile pochopíte, čeho přesně se bojíte, tím snazší pro vás bude je překonat.

Oslavte své malé úspěchy

Pokud budete pokračovat v práci na překonání svého strachu, pokroku dosáhnete velmi rychle. Bez ohledu na to, čeho přesně se snažíte dosáhnout, první malé úspěchy jsou velmi důležité. Ukazují vám, že jste na správné cestě, proto se nebojte je oslavit.

Nebuďte na sebe příliš tvrdí

Vždy nastane chvíle, kdy budete cítit zklamání, ale to je docela normální. Nemůžete být vždy nejlepší verzí sebe sama. Ale nesmíte se za to soudit. Existuje mnoho způsobů, jak můžete snížit svůj stres – setkání s přáteli nebo trochu si zacvičit.

Dívejte se na chyby jako na potenciální výzvu

Pokud jste ve stresu z chyby, kterou můžete udělat, jako hrozbu pro vaši práci, bude vám to překážet. Snažte se vidět chyby jako výzvu, kterou chcete překonat.

Najděte výhody minulých chyb

Podívejte se zblízka na své minulé chyby a pokuste se zjistit, co jste se z nich naučili.

Zdroj: názory autora






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:06
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat