Ajurvédské techniky pro posílení imunity

Ajurvédská medicína je jednou z nejstarších medicín a pochází z Indie. Je zaměřena na holistický a přirozený přístup ke zlepšení fyzického i psychického zdraví a uděluje několik rad, jak posílit obranyschopnost těla. Nedejte chřipce a nachlazení šanci!

Možná už jste o ní slyšeli. Ojas (oh-jus), jedna z životních sil těla, je součástí srdeční čakry a říká se o ní, že je energetickou rezervou těla. Ojas může být ovlivněna pozitivní nebo negativní mentalitou, potravinami, spánkem i množstvím fyzické aktivity. Pokud ztrácí na síle, je organismus náchylný k nemocem (1). Cílem je tedy udržovat tuto energetickou rezervu jako v bavlnce. Jak a čím?

Používejte koření

Kurkuma je v poslední době jednou z nejmódnějších potravin. Pomáhá snižovat záněty, zlepšuje trávení a bojuje proti akné. Zázvor, další protizánětlivé činidlo, je také antioxidant, který zase zpomaluje proces stárnutí a také se uplatňuje při léčbě potenciálních degenerativních onemocnění. Pro obranyschopnost ale využívejte i starý známý černý pepř. Stejně jako ostatní koření, i on vyniká antioxidačními a protizánětlivými vlastnosti (1).

Kloktejte

Někdy se můžete probudit s ucpanými nosními průchody a nahromaděným hlenem v zadní části krku. Kombinace teplé vody a soli pomáhá snižovat zánět a uvolňuje překrvení nosních cest. Tato směs také neutralizuje kyselou povahu bakterií a tím obnovuje přirozené hodnoty pH v nosních a dýchacích cestách (2).

Jezte ve vhodnou dobu

Ajurvédské techniky poukazují na důležitost pravidelného stravování, které se jen zřídka mění. Tento rozvrh by měl zahrnovat všechna tři jídla (snídaně, oběd a večeře) a možná i několik svačin mezi jídly. Uvedený systém má podporovat metabolismus. Dalším doporučením je jíst těžší jídla na začátku dne a ty nejlehčí si naopak nechat na večeři. Obecně platí, že byste měli jíst nejdéle 2 hodiny před spaním, to vám pomůže důkladně strávit veškeré jídlo a ponechat žaludek dostatečně lehký (1).

Pravidelně pijte

Jak je v mnoha zemích jižní a východní Asie pravidlem, pití horkého čaje nebo vody s jídlem a během dne je způsob, kterým mnoho lidí dokázalo podpořit zdravý trávicí systém. Horká nebo teplá voda pomáhá emulgovat tuky a efektivněji rozkládat ostatní potraviny. Vdechováním horkých výparů z šálku horké vody se také čistí nosní cesty. Pokud neradi pijete horké nápoje, zařaďte aspoň ty pokojové teploty.

Snižujte stres a úzkost

Napětí v těle působí toxicky. Každý den si vyhraďte 10 minut na čištění mysli a relaxaci. Párkrát se zhluboka nadechněte. Přispějete tak k lepší cirkulaci vzduchu a krve v celém těle a podpoříte celkové tělesné funkce (3).  

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5785894/, (2) www.ajpmonline.org/article/S0749-3797(05)00258-8/fulltext, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513238/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat