Uvolnění hlenu v dýchacích cestách

Hlen sice není nějakým větším zdravotním problémem, ale patří k příznakům základní respirační infekce, zánětu, alergie nebo chronického respiračního onemocnění. Co s ním? Takhle mu vyhlásíte válku!  

Co s ním? Takhle mu vyhlásíte válku!

Kloktejte teplou slanou vodou 

Dopřejte svému ucpanému dýchání hluboký výplach teplým fyziologickým roztokem. Jemné teplo a kloktání pomůže odbourat hlen v nose a krku, zatímco sůl funguje jako dezinfekce. (Kloktání také pomáhá eliminovat potenciální alergeny, jako je prach, bakteriální a plísňové spory z krku.) Jakmile se hlen uvolní, lze jej snadno vyplivnout. Co se týče přípravy roztoku, přidejte čtvrt až půl lžičky kuchyňské nebo mořské soli do šálku teplé vody. Míchejte tekutinu, dokud se sůl úplně nerozpustí. 

Použijte vlastní nosní sprej nebo kapky 

Nosní spreje nebo kapky mohou pomoci zmírnit nahromadění hlenu v nose a obnovit správné dýchání. Koneckonců, obsahují slanou vodu, která pomáhá ředit a uvolňovat sinusový hlen, což usnadňuje odvodnění z nosní dutiny. Nalijte 1 šálek destilované vody do sterilní láhve nebo nádoby. V případě, že máte k dispozici pouze vodu z kohoutku, převařte ji a poté ji nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Do vody vmíchejte ½ lžičky (2,5 g) soli a stejné množství jedlé sody. Roztok nalijte do lahvičky a uložte ji při pokojové teplotě.  

Přidat do něj můžete i kapku eukalyptového oleje. Ten obsahuje sloučeninu zvanou 1,8-cineol. Tato může redukovat hlen řízením genů zapojených do produkce hlenu. Má také protizánětlivé vlastnosti, které zklidňují podráždění (1). Řešením je i inhalace páry, což je standardní metoda pro odstranění nahromaděného hlenu v dýchacím traktu. 

Povolejte med 

Med je přírodní zvlhčovadlo, jež dokáže zředit nebo uvolnit hlen a usnadnit tak jeho snadné vypuzení. Tento lék byl shledán zvláště užitečným při snižování vlhkého kašle u dětí. Uklidňující čaj připravíte smícháním lžíce citronové šťávy se lžící medu a přidáním do sklenice horké vody. 

Sáhněte po kurkumě 

Hlavní složkou kurkumy je kurkumin, kterému se připisují významné protizánětlivé vlastnosti, jež mohou pomoci snížit produkci hustého hlenu a zlepšit funkci plic, zejména u pacientů s astmatem (2). Kurkumu rozmíchejte v šálku teplého mléka.  

Pijte zázvorový čaj 

Zázvor působí nejen jako přírodní dekongestant, ale má také uklidňující účinek na hrudník. Vyčistí ho od hlenu a způsobí téměř okamžitou úlevu (3). Účinnost zázvoru při omezování nadměrné sekrece hlenu může být způsobena jeho vlastními antibakteriálními a protizánětlivými vlastnostmi. Na nic nečekejte, připravte si uklidňující šálek zázvorového čaje ponořením bylinky do horké vody (na několik minut). Tento nápoj pijte dvakrát denně (do zlepšení stavu).  

Zdroje: (1) www.link.springer.com/article/10.1007/s12325-020-01279-0 

(2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4190737/ 

(3) www.doctor.ndtv.com/living-healthy/ginger-for-congestion-know-how-it-works-and-ways-to-use-ginger-for-reducing-cough-cold-and-congestio-2117762 

emedihealth.com 






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat