Léčba lupů má svoje pravidla

Víte, že z tvorby lupů se obviňuje také špatný jídelníček a dlouhodobý stres? A jak vám může pomoci kokosový olej nebo volně prodejný roztok s kyselinou salicylovou, který se běžně využívá na akné?

S lupy se v průběhu života dostane do křížku takřka každý. U někoho je tento problém mírný a chvilkový, zatímco u jiného může přerůst v závažnou chronickou záležitost. V každém případě jsou odpadající částečky odumřelé kůže dosti otravné, neboť jejich výskyt doprovází svědění a celkově nepříjemný pocit.

Kde hledat viníka?

„Někteří lidé mají genetickou predispozici nebo potíže s nevhodným životním stylem, které tvorbu lupů stimulují. Jedná se především o špatné stravovací návyky a permanentní stres,“ upozorňuje americký dermatolog Harold Lancer. Co tento odborník radí? „Doporučuji pít hodně vody a pokožku hlavy neustále zvlhčovat. Tím, že ji budete udržovat hydratovanou, snížíte i množství šupinatých kožních buněk,“ domnívá se expert (1). Ulevit si ovšem můžete i jinak. Nemáte náhodou cestu do lékárny?

Lék na akné jako spása?

„Ke zmírnění lupů se hodí volně prodejný roztok s hodně aktivní složkou kyselinou salicylovou. Je to ten stejný, který se využívá na akné. Nanášejte ho nejprve při každém mytí vlasů, po čase by se frekvence měla pozvolna prodlužovat,“ myslí si jiný specialista, tentokrát newyorský dermatolog Howard Sobel. No vida. To, co zabírá na pupínky, se osvědčí i jinde! Abyste se této neestetické svízele konečně a definitivně zbavili, bude to chtít ale ještě trochu vůle (2).

Jste strůjcem svého osudu

„Velice důležitá je kombinace správného životního stylu a pečujících návyků. Věnujte větší pozornost svému jídelníčku a jezte kvalitnější potraviny. Omezte kouření a snižte stres, jak to jenom půjde. Pokožku hlavy udržujte čistou, vhodné jsou šampony s obsahem zinku a dehtu,“ vysvětluje jmenovaný dermatolog Howard Sobel. „Myslete také na to, že škrábání na hlavě jen zhorší příznaky a povede ke zvýšenému odlupování, proto se snažte odolat pokušení. Ulevit může přírodní hydratační produkt, jako je například kokosový olej. Rychle se vstřebává, má lehkou konzistenci a přispěje k léčbě,“ uzavírá lékař (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4852869/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8318218/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat