Špatné dioptrické brýle vadí očím

Máte závratě a neustále vás sužují bolesti hlavy? Možná je to tím, že vašim očím brýle zkrátka nevyhovují. Poukazuje na to i permanentní únava a nadměrné slzení očí.

Nosíte dioptrické brýle už nějakou dobu? Nebo je máte sotva pár dní a teprve si na ně zvykáte? Tak či tak, pokud vám, respektive vašim očím, tak docela nesedí, mohou nadělat víc škody než užitku. Máte opravdu ty správné?

Víc než jen módní doplněk

Brýle jsou dnes běžnou zdravotnickou pomůckou. Průzkum německé společnosti Statista, jejíž specializací jsou analýzy údajů o trhu i spotřebitelích, prokázal, že si je den co den nasazuje 70 procent Belgičanů, 65 procent Finů, 61 procent Čechů, 60 procent Dánů a 59 procent Britů. Odhaduje se, že vzhledem k množství času stráveného sledováním mobilních telefonů, počítačů a televize je do roku 2050 bude nezbytně potřebovat polovina planety (1). Moderní technologie samozřejmě nejsou jediným důvodem, proč se lidé dívají skrze obroučky.

Ne, tohle nepřečtu!

Myopie neboli krátkozrakost. Dále pak hypermetropie, což je naopak dalekozrakost. To jsou zřejmě dvě nejčastější poruchy zraku, které se běžně řeší brýlemi (2). Ovšem lékař vám je může doporučit i kvůli astigmatismu, tedy rozmazanému vidění v důsledku nesprávně zakřivené rohovky. Opravdu vám ale vyhovují? Pokud registrujete tyto příznaky, zřejmě je na místě kontrolní vyšetření a porada s odborníkem, který vás pošle pro nový „model“.

Bolest hlavy nepodceňujte

Podivný tlak na čele nebo bolest komplet celé hlavy, která ale zázračně mizí, když zmíněnou pomůcku sundáte. I podle toho se dá poznat, že nemáte úplně nejvhodnější brýle. Dalším varovným znamením jsou závratě i pocit nerovnováhy, když sedíte či stojíte. Zbystřit byste měli také v případě, že vás trápí pálení, svědění a nadměrné slzení očí, stejně jako nevysvětlitelná permanentní únava. Všechny tyto nepříjemnosti se dějí proto, že se zrak nesprávným typem brýlí nadměrně namáhá, což ho v konečném důsledku může ještě více poškodit (3).

Zdroje: (1) www.statista.com/statistics/711514/individuals-who-wear-spectacles-in-selected-european-countries/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4736228/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7356996/, www.blog.eyeglasses.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat