Lepší nálada během chvilky díky dopaminu

Za fyzickou a duševní pohodou stojí hormony, jmenovitě třeba dopamin. Co se s vaším tělem děje, když ho máte málo, a jak se jeho produkce dá (šetrně a bezpečně) navýšit?

Dopamin funguje jako chemický posel mezi neurony, který ovlivňuje pohyb, paměť, náladu, spánek i chování. Reguluje také centra odměny a potěšení ve vašem mozku. Díky němu se můžete cítit šťastně a vesele. Nebo právě naopak. Nízké hladiny dopaminu snižují nadšení a motivaci – pro cokoli a všechno. To ostatně potvrdil výzkum americké Brownovy univerzity (1).

Stojí to vůbec za námahu?

Tým, spoluvedený doktorem Michaelem Frankem, provedl řadu experimentů k posouzení role dopaminu v motivaci a z tohoto důvodu sledoval 50 lidí ve věku 18 až 43 let. Vědci nejprve měřili hladiny přirozeného dopaminu v organismu účastníků a následně všechny dobrovolníky požádali, aby si vybrali mezi řadou paměťových úloh s různou obtížností.

Tým zjistil, že jedinci s vyššími hladinami dopaminu s větší pravděpodobností volí obtížné duševní úkoly, respektive aktivněji čelí výzvám (1). Tento hormon je tedy v několika ohledech žádaný. Ptáte se, jak jeho hladinu přirozeně navýšit? Na výběr máte hned z několika možností.

Dostatečně spěte

Kvalitní spánek je pro zdraví naprosto nezbytný. Během noční regenerace kromě jiného dochází k produkci dopaminu, tak se ujistěte, že jí máte dostatek. Spát choďte vždy ve stejnou hodinu, a to i o víkendech, ve večerních hodinách se vyhýbejte kofeinu a těžkým, mastným jídlům.

Rozhýbejte se

Pravidelným pohybem prospíváte nejen fyzickému zdraví. Vždyť cvičení je nesmírně prospěšné i pro váš psychický stav. Pomáhá také při zvyšování hladiny dopaminu. Chce to ale aspoň 30 minut fyzické aktivity denně.

Zdravě jezte

Potraviny s vysokým obsahem tyrosinu, jako jsou mandle, vejce, ryby, sója, banány, fazole, dýňová a sezamová semínka či kuřecí maso, jsou zvláště prospěšné pro zvýšení hladiny dopaminu. (Tyrosin je aminokyselina, která je nezbytná pro produkci mozkových chemických látek nebo neurotransmiterů.)

Vyhýbejte se stresu

Stres v těle páchá hodně škody. Stojí za průjmem, zácpou, nespavostí, obezitou, ale i cukrovkou, vysokým krevním tlakem a depresí. Snižuje totiž produkci dopaminu. Nedejte mu šanci, aby vás převálcoval, stres kroťte meditací, cvičením nebo relaxačními masážemi.

Zdroje: (1) www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/dopamine-affects-how-brain-decides-whether-goal-worth-effort, www.wikipedia.org, www.healthshots.com






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat