Saunování snižuje riziko srdečních chorob

Srdeční choroby jednoznačně patří k nejčastějším příčinám předčasného úmrtí. Jaká tu existuje prevence? Zkuste třeba pravidelnou saunu! Ta vyladí krevní tlak do ukázkových hodnot a zabrání poškození cév.

Sauna je „ohřívárna“ s hodně dlouhou tradicí. Ačkoli je její původ stále nejasný, podle archeologických nálezů sahají kořeny saunování do 5. století př.n.l. Tehdy měla tato odpočinková procedura samozřejmě trochu jiné obrysy, neboť probíhala ve stanech, kde lidé polévali vodou rozpálené kameny z ohniště. Už v těchto dobách se vědělo, že má na organismus příznivé účinky!

V jednoduchosti je síla. A také zdraví!

Postupem času to potvrdili i vědci, kteří efektům saunování zasvětili celou řadu studií. Díky nim zjistili třeba to, že pobyt a pocení v místnosti s vysokou teplotou tlumí bolesti, ulevuje při revmatoidní artritidě a podporuje vylučování toxinů a těžkých kovů. Také odbourává stres a pozitivně ovlivňuje mozkové funkce, přičemž předchází demenci (1). Ovšem tím prospěšnost zmíněné „činnosti“ ani zdaleka nekončí. Začala se totiž dávat i do spojitosti s dobrou srdeční kondicí a tím pádem i menším rizikem předčasného úmrtí (2). Relaxační prohřátí těla je tedy elixírem dlouhověkosti!

Teplo svede divy!

Naznačují to poznatky finských vědců z University of Eastern Finland (3). Ti do svého dvacetiletého výzkumu zahrnuli 2 300 mužů středního věku, které rozdělili do tří skupin, a to podle toho, jak často docházeli do sauny. Pokaždé v ní respondenti strávili v průměru 14 minut a její teplota byla necelých 80 stupňů Celsia. Finální analýza prokázala, že s častějšími návštěvami klesá i náchylnost k srdečním chorobám. Náhoda? Kdepak. Hlavní autor studie, kterým je americký kardiolog Thomas H. Lee, to přikládá tomu, že řádné vypocení pomáhá normalizovat krevní tlak, což zlepšuje stav cév i celého kardiovaskulárního systému. Sluší se zmínit, že pokud tuto preventivní metodu využijete, můžete se těšit i na pomalejší tvorbu vrásek a mladistvější pokožku. Ještě pořád hledáte důvody, proč se neprohřát?

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33329780/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3312275/, (3) www.jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2130724







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat