Suroviny proti premenstruačnímu syndromu

Mnoho žen pociťuje křeče, únavu a změny nálad, které přicházejí s premenstruačním syndromem, jemuž se ve zkratce říká PMS. Jste jednou z nich? Pak věřte, že s optimálním jídelníčkem a jednou kouzelnou vůní tohle náročnější období zvládnete o dost snadněji!

Už několik dní před nástupem krvácení máte jasno, menstruace se blíží. Ňadra jsou citlivá na dotek, trápí vás nadýmání, chutě na sladké, bolesti hlavy, otoky kotníků, nohou a rukou, nepohodlí v břiše, ale i úzkost. Příčinou těchto příznaků jsou hormony. Například nízké hladiny serotoninu mohou za to, že se v jedné minutě smějete, ale v té druhé máte chuť někoho praštit po hlavě. Co vyloučit ze stravy? Tímhle nastartujete pozitivní změnu!

Ruce pryč!

Ačkoli se dlouho udávalo, že kofein v jakékoli podobě zvyšuje citlivost prsou, vědci to vyvrátili. Při čtyřech šálcích kávy denně k rozvoji syndromů PMS nedochází (1). Kofein se ale může podepsat pod podrážděnost a špatné spánkové návyky, takže je moudré příjem kávy a jiných povzbuzovacích nápojů krátce před menstruací omezit. Podobně to platí i u soli, která způsobuje nadýmání. Ruce pryč také dejte od alkoholu, jenž se spojuje s depresí.

Naopak se soustřeďte na příjem vápníku a vitaminu D. Vápník zmírňuje změny nálad, bolesti hlavy a nadýmání a potlačuje poruchy ve změnách nálad (2). Vitamin D pomáhá tělu vápník vstřebávat. Pak je tu hořčík a vitamin B6. Oba významně snižují příznaky PMS u žen a velmi se v tomto ohledu doporučují. Hořčík reguluje hladiny serotoninu, což pozitivně ovlivní vaši psychickou pohodu. Vitamin B6 pomáhá tělu využívat serotonin, který zmírňuje depresi.

Složení talíře

V překladu řečeno, jezte luštěniny. Konkrétně fazole bohaté na hořčík vám pomohou při zadržování vody a nadýmání. Hodně toho pro vás udělají i nízkotučné mléčné výrobky s vápníkem a vitaminem D. Do svého jídelníčku zařaďte i vejce. Jsou plná vitaminů B6, D a E, takže jsou nápomocná při bolestech hlavy. A je jedno, jestli je preferujete vařená, ztracená nebo míchaná.

Dále v rámci výživných svačin vsaďte na ořechy, mandle a arašídy (obsahují hodně vitaminu E), k obědu si dopřávejte kuře, ryby, brambory a mrkev (tělu dodají vitamin B6), jako nápoj volte čistou vodu nebo uklidňující čaje. Může se jednat třeba o heřmánkový.

Vůně, která ženám pomáhá

Na polštář, do difuzéru nebo na vlastní zápěstí v průběhu dne aplikujte esenciální levandulový olej. Vědci prokázali, že již desetiminutová inhalace tohoto voňavého zázraku zmírňuje premenstruační příznaky a v konečném důsledku podporuje mysl i zdraví žen (3). Pokud vaše příznaky přetrvávají i po provedení těchto dietních a jiných změn, nezapomeňte si promluvit se svým lékařem.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4962155/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7716601/, (3) www.bpsmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/1751-0759-7-12, www.premierhealth.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat