Starší plastové hračky mohou obsahovat nebezpečné látky

Co když si vaše dítě právě hraje s něčím, co v sobě ukrývá toxické prvky? Možné to je. Tyto složky prý starší putovní hračky skutečně obsahují! A bohužel ve velkém.

Dítě je ten nejkrásnější dar. Bez mrknutí oka mu obětujeme spánek, kariéru, vlastní pohodlí i další věci, které za jeho smích, náruč a přítomnost rádi vyměníme. Škoda, že tenhle dáreček tak rychle roste, a to doslova před očima! Ocitáme se proto uprostřed koloběhu věcí, v němž darujeme již nevyhovující oblečení i hračky, abychom měli místo pro ty, které naopak dostáváme (2). Právě v případě hraček to ale může být vcelku problém.

Dobrý úmysl, který se vymstí?

Znáte to. Zazvoní u vás sousedka či kamarádka, která si posteskne nad tím, že její potomek už o nahromaděné vláčky, hrací knížky ani stavebnice nejeví zájem, protože začal mít zcela jiné zájmy. Nabídne vám tedy, zda byste si hračky nechtěla ponechat. Ačkoli nejsou nové a mají sem tam nějakou oděrku, ještě pořád mohou posloužit! Nápad to samozřejmě není špatný. Otázkou však je, jak dlouho světem kolují (2).

Plast jako nepřítel

Hračky „z druhé ruky“ zřejmě nesplňují aktuální mezinárodní bezpečnostní směrnice. Co to znamená? V podstatě ten nejhorší možný scénář, neboť letité předměty primárně určené pro dětskou zábavu v sobě mohou ukrývat vysoké koncentrace ohrožujících látek. Důkazem je studie britských vědců z Plymoutské univerzity (1).

Tito odborníci analyzovali celkem 200 různých hraček pocházejících z domácností, školek, čekáren zdravotnických zařízení i charitativních obchodů. Jednalo se zejména o vláčky, autíčka, skládačky a různé figurky. Pomocí rentgenové fluorescenční spektrometrie (XRF) následně zjistili, že převážná většina obsahuje nebezpečné toxické prvky, a to včetně olova, selenu, chromu, bromu, barya, kadmia a antimonu. Jímá vás hrůza při pomyšlení, že si tohle vaše zlatíčko strká do pusy?

Kdo šetří, ten má problém

Jde o první systematické zkoumání toxicity hraček ve Spojeném království. Použité hračky jsou atraktivní možností pro širokou škálu rodin, protože je lze zdědit od přátel a příbuzných, nebo levně koupit na bleších trzích. Směrnice o bezpečnosti hraček se bohužel vztahují pouze na nové výrobky, neexistuje žádný předpis, který by se týkal jejich recyklace (1).

Zdroje: (1) www.pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.est.7b04685?journalCode=esthag, (2) názor autora, 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat