Pryč s odpolední únavou

Ráno jste byla plná energie – a už brzy odpoledne se vám oči opět zavírají. Nejúčinnější pomoc je pak na chvíli si zdřímnout. Jenže ne vždy je to možné. Proto máme tipy, jak nejlépe přežít polední únavu.

Je prokázáno, že po každých 90 minutách aktivity a koncentrace klesá výkonnostní křivka (1). Jinými slovy, po každém výkonu nebo činnosti je třeba udělat přestávku – jinak vás v určitém okamžiku překvapí únava. Ale co když neustupuje ani navzdory pravidelným přestávkám? Pak jsou tu různé tipy a triky, které vám přinesou novou energii – ať už dlouhodobě nebo velmi rychle.

Budiž světlo

Jedním z důvodů ospalosti během dne může být nedostatek světla. I když v uzavřených místnostech můžete světlo vnímat subjektivně jako dostatečné, může se stát, že objektivně není intenzita dostatečně vysoká. Nedostatek světla znamená, že tělo nemůže produkovat dostatek serotoninu. S tím vám mohou pomoct lampy s žárovkami „day-lights“ (2).

Zdřímněte si

Pokud se v poledne cítíte unavení, zavřete na chvilku oči. Takzvaný „power nap“ vám pomůže překonat krizi.  Ale nejedná se o skutečné zdřímnutí – celá „akce“ by neměla trvat déle než 20 minut a zvládnout byste ji měli maximálně do 15 hodin.

Krátce vypněte

Zvláště pro pracující lidi je krátké zdřímnutí často nemožné. Ale lehnout si nemusí být nutné – v práci krátce vypněte, dívejte se uvolněně z okna a nehte myšlenky plynout. Někdy to stačí, abyste se znovu dostali do formy. Stejného efektu ale nedocílíte, pokud budete dál sedět u počítače a hrát hry.

Dostatečně jezte a pijte

Pokud nedáváte tělu dostatek jídla a pití, riskujete nežádoucí záchvaty únavy. Pití dvou litrů tekutin denně je ideální. Pokud jde o kofeinový účinek kávy nebo coly, neperlivá nebo perlivá voda a neslazené čaje by měly v konzumaci převládat. Náhlá únava může být také známkou hypoglykemie. Malá svačina, jako hrst mandlí nebo jablko pak může pomoci přivést tělo opět k životu (3).

Pohyb na vzduchu

Vyjděte na čerstvý vzduch, udělejte si malou procházku. Tím povzbudíte mysl a rozptýlíte únavu. Ale i uvnitř se dá hýbat. Vyzkoušejte například trochu se protáhnout nebo jógu. Nebo místo e-mailu kolegovi k němu raději zajděte (4). 

Používejte bylinné extrakty

I výtažky z různých léčivých rostlin pomáhají proti přetrvávající únavě – od ženšenu až po lecitin (5).

Zdroj: názory autora, (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5928534/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK545168/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3784865/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6491965/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92773/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat