Lidé stárnou různými způsoby

Jak stárnete vy? Způsoby jsou totiž hned čtyři. Podle toho, zda spadáte do kategorie imunitní, metabolické, jaterní nebo ledvinové, můžete zjistit i náchylnost k budoucím zdravotním problémům. Na základě takové cenné informace se dá zahájit preventivní obranný útok!

Každý, kdo se někdy zúčastnil třídního srazu, na vlastní oči viděl, že stárnutí může mít mnoho podob. Zatímco někteří bývalí spolužáci pořádně „sešli“, na jiných jako by se zub času skoro vůbec nepodepsal. Jak je to možné a co za tím stojí?

Odpověď je skrytá v nejhlubším nitru

Tímto tématem se podrobněji zabývala studie zveřejněná v magazínu Nature Medicine. Američtí vědci ze Stanfordské univerzity sledovali po dobu dvou let 43 zdravých dospělých jedinců, přičemž analyzovali jejich krev a další biologické vzorky. Cíl byl jasný – přijít na kloub jakýmkoli molekulárním změnám (1). Podařilo se?

Čtyři typy, čtyři různé způsoby

Není sporu o tom, že každý stárne svým odlišným tempem. Zajímavé je ale vidět, kde přesně takové stárnutí probíhá. Všichni lidé spadají do jedné ze čtyř biologických drah neboli ageotypů – imunitní, ledvinové, jaterní nebo metabolické. Konkrétně vy můžete být jen v jedné kategorii, ale i ve všech současně (1). K čemu je taková informace dobrá?

Prevence? To je základ!

Ze zjištění vyplývá, že metaboličtí mohou mít s přibývajícím věkem vyšší riziko diabetu a imunitní činitelé jsou zase náchylnější k zánětům, které ohrožují jejich obranyschopnost. Ageotypy ledvin a jater úzce souvisí s nemocemi těchto orgánů. Když budeme znát svůj konkrétní ageotyp a tím i rychlost a míru stárnutí, budeme schopní tento proces přímo ovlivnit, a to třeba jistými změnami životního stylu (1). Je to objev století? To se ještě uvidí…

Zdroje: (1) www.nature.com/articles/s41591-019-0719-5







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat