Dovolená prodlužuje život

Ještě jste si nenaplánovali dovolenou? Tak neztrácejte čas! Podle nových studií nám dovolená prodlužuje život. A čím více dovolené, tím delší život nás čeká.

Každý ví, že dovolená je od toho, abyste si odpočinuli, užili si více radosti a štěstí a díky tomu nakonec byli i zdravější, ale teď je to konečně oficiální. Poprvé totiž vědci dokázali najít úzkou souvislost mezi dovolenou a delším životem. Lékaři z Helsinské univerzity prezentovali výsledky své studie a zdůvodnili tak obecnou domněnku, že pravidelná dovolená a prodloužené víkendy výrazně snižují riziko předčasné smrti (1). A to dokonce mnohonásobně více než třeba zdravý životní styl. Ten sám totiž v žádném případě nedokáže kompenzovat stres, který ovlivňuje naše tělo, pokud musíme pracovat mnoho, ale odpočívat jen málo.

Subjekty Helsinské studie podnikatelů, které si obvykle braly delší dovolenou za kalendářní rok, měly nižší úmrtnost než ti, kteří utíkali od stresu svého každodenního života méně než tři týdny v roce. Ti, kteří si vzali jen pár dní dovolené ročně, měli téměř o 40 procent vyšší riziko úmrtí ještě před odchodem do důchodu (1).

Pokud umřete v 50, alespoň jste cestovali

Co nám to říká? Máme jen jeden život – a ten by měl být co nejlepší – takže proč ne třeba plný dovolených a opravdu skvělých výletů. Protože pokud se během týdne dovolené jen plácáme doma, obvykle děláme ty užitečné věci, na které během roku nemáme čas. Nemáme pravdu? Ale vážně – s dovolenou, výlety a svátky nebo prodlouženými víkendy přece nemůžete nic pokazit. A pokud si díky tomu ještě prodloužíme život, je to samozřejmě velmi příjemný bonus navíc. Ale i když nakonec zemřeme ve věku 50 let, pak naše cesty do Karibiku, na Sicílii nebo k domorodcům do Afriky (každý sní o něčem jiném!) byly stejně užitečné. Alespoň to byl lépe strávený čas než jen vysedávat v kanceláři (2).

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11020089/, (2) názory autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat