Nezbytná cyklistická výbava

Jízda na kole je zdravá, zábavná a nenáročná forma cvičení pro všechny věkové kategorie. Navíc šetří peníze za aktuálně drahé pohonné hmoty! Jestli jí právě přicházíte na chuť, vybavte se vším, co vám cyklotoulky zpříjemní!

Abyste byli fit a zdraví, musíte být fyzicky aktivní. Pravidelný pohyb vás může ochránit před vážnými chorobami, jako je obezita, srdeční onemocnění, rakovina, duševní problémy (kognitivní pokles), cukrovka či třeba artritida. Pravidelná jízda na kole je jedním z nejlepších způsobů, jak snížit riziko těchto zdravotních problémů spojených se sedavým způsobem života (1).

Ať už jste vášnivý cyklista, nebo si jen jednou za čas vezmete kolo na projížďku, je důležité vybavit se těmi správnými věcmi, který zvyšují komfort a požitek z jízdy, ale zároveň přispívají k bezpečnosti. Bez čeho se na kole určitě neobejdete (2)?

Helma. Tu pravidelně měňte

Helma je nejdůležitější součástí výbavy každého cyklisty. Pořiďte si takovou, která dobře sedí, a pravidelně ji vyměňujte – alespoň každých pět let. Pokud dojde k nějaké, byť malé havárii, nešetřete, ale poškozenou helmu ihned nahraďte novým kusem, praskliny v helmě totiž mohou vzniknout i po banálním pádu. Ochranu hlavy ovšem měňte i tak. Cyklistické přilby stárnou například vlivem UV záření nebo střídáním teplot.

Košile s rukávy

Tričko nebo košile s dlouhými rukávy chrání před spálením od slunce. Speciální cyklistické oblečení je pak vybaveno membránou, která odvádí pot a zároveň k tělu nepouští vítr a s tím spojený chlad.

Vypasované kalhoty

Noste šortky nebo vypasované kalhoty – dlouhé volné kalhoty se mohou zaseknout v kole nebo řetězu vašeho kola a způsobit nehodu. Základní pravidlo zní: Střih oblečení by měl pomáhat aktivnímu pohybu cyklisty a zároveň ho nesmí nijak omezovat.

Ochrana očí

Cyklistické brýle jsou osobním strážcem oči před prachem, větrem, hmyzem a dalšími nástrahami. Třeba budete chtít zvolit ty s polarizačními skly, jež bojují proti opravdu ostrému slunci. Vystačíte si ovšem i s klasickými slunečními brýlemi, které vám dobře sednou a neodpoutávají vaši pozornost od bezpečné jízdy třeba tím, že vás na jedné straně tlačí.

Rukavice

Rukavice mohou zabránit zraněním při nehodě. Díky nim je jízda dokonce i pohodlnější, neboť gel či pěnový polstr tlumí nárazy a snižují riziko problémů s karpálním tunelem.

Obuv

Pantofle skutečně nejsou tou správnou volbou. Pro jízdu na kole volte pár bot s tužšími podrážkami. Zlepšují efektivitu šlapání a předchází bolesti nohou.

Opalovací krém

S sebou vždy mějte opalovací krém, ideálně ten voděodolný s SPF alespoň 50. Nanášejte ho opakovaně každou hodinu. Nezapomeňte si zakrýt zadní část krku a uši, tam se cyklisté snadno spálí.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6572041/, (2) www.gooutdoors.co.uk/cycling/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat