Nezout se přede dveřmi se nemusí vyplatit

Chcete doma dýchat čistší vzduch bez prachu? Pak do svého obydlí nikdy nevstupujte v botách! Na jejich podrážkách si můžete z venku kromě fekálních bakterií přinést i choroboplodné zárodky, které způsobují střevní a močové infekce.

Strávili jste hodiny a hodiny pečlivým úklidem domácnosti. Nablýskali jste koupelnu, utřeli všude prach a důkladně umyli podlahy. Máte přece tak rádi, když se vracíte do čistého a voňavého bytu! Boty, ve kterých jste chodili venku, ale nechte na rohožce za dveřmi, jinak vaše úsilí přijde úplně vniveč.

Zvířecí fekálie u vás v obýváku? Jsou tam!

Ačkoli podrážky rozhodně nevypadají špinavě, věřte, že jsou. A to víc, než si vůbec dokážete představit. Bakteriemi, které na nich při běžném nošení ulpívají, se zabývala jistá americká studie (2). Ta na vnější straně obuvi objevila třeba bakterii E.coli, která způsobuje střevní a močové infekce (1). Nejen tohle si ale přinášíte domů – tam, kde pobýváte bos!

Kromě E.coli se na botách běžně vyskytují i koliformní bakterie, což ukazuje na častý kontakt s fekáliemi, které s největší pravděpodobně pocházejí z podlah na veřejných toaletách nebo z kontaktu se zvířecími fekálními materiály venku (2). Ano, po tomhle pak ve svém milovaném domově šlapete! A co k tomu všemu ještě dýcháte?

Prach, který ničí kvalitu ovzduší

Ponechání bot před vchodovými dveřmi může výrazně vylepšit kvalitu vzduchu v domácnosti. Prokázal to nedávný výzkum z Finska (3), z jehož poznatků vyplývá, že se tak významně omezí množství prachových částic v interiéru. Zhruba dvě třetiny prachu v budovách totiž pochází z venkovních prostor. Takže ano, i když třeba spěcháte a máte plné ruce, nejprve si odložte těžká břemena a zujte se. I jeden jediný krok v botách se vám může nehezky vymstít.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK564298/, (2) www.ciriscience.org/ieq-measurement/study-reveals-high-bacteria-levels-on-footwear/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31926411/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat