Optimální délka spánku

Dáváte přednost tomu spát co nejdéle a vždy různě dlouho? Raději ne. Vědci zjistili, jaká je optimální doba spánku pro zdravé dospělé.

Po celá léta lékaři a vědci říkali, že spánek je zdravý a jeho nedostatek může naopak zdraví negativně poškodit. Ale věděli jste, že příliš dlouhá doba spánku může signalizovat určité nemoci? Samozřejmě je vhodné dát tělu odpočinek co nejčastěji. Koneckonců, spaní o víkendu může dělat zázraky a pomůže vám začít pracovní týden s novou energií (1). Ale co když ani po delším spánku nemáte pocit, že jste si odpočinuli?

Ideální doba spánku je asi 7 hodin

Keele University ve Staffordshire ve Velké Británii zkoumala délku spánku v 74 různých studiích. Vědci zjistili, že ideální doba spánku, aby tělo mohlo dobít baterie, je sedm hodin. Někteří účastníci sice spali výrazně více, ale ne vždy se cítili více odpočatí (2).

Sledujte svůj individuální spánkový rytmus

"Pokud spíte pravidelně více, měl by vás lékař vyšetřit na srdeční problémy nebo spánkovou apnoe," vysvětluje Chun Shing Kwok, který na studii pracoval (2). Spánková apnoe nastává, když se dýchání během spánku na krátkou dobu zastaví. Díky tomu pak náš organismus potřebuje delší čas na spánek, aby „dohnal resty“. Pokud jste unavení i po více než osmi hodinách spánku, může to být známka uvedeného klinického obrazu.

Lepší je nespat příliš mnoho ani příliš málo

Další výsledky studie (2)naznačují, že lidé, kteří spí deset hodin nebo více, mají větší pravděpodobnost, že budou trpět srdečními chorobami. Riziko srdečního infarktu se zvyšuje o 56 procent a úmrtí na srdeční onemocnění obecně o 49 procent. Ale i pokud spíte jen několik hodin, měli byste zpozornět. Méně než sedm hodin spánku by zvýšilo riziko smrtelných srdečních onemocnění o 44 procent. Přesná souvislost mezi spánkovým rytmem a zvýšeným rizikem srdečních onemocnění nebyla dosud vědci definitivně objasněna. Svou roli by mohly sehrát i další, dříve nepozorované faktory.

S dlouhodobými obtížemi běžte k lékaři

Faktem je, že v případě nadměrného spánku, aniž byste si opravdu odpočinuli, nebo chronického nedostatku spánku, byste se měli poradit s lékařem. Během vyšetření je třeba věnovat zvláštní pozornost možným srdečním onemocněním.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6267703/, (2) www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.118.008552







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat