Paměť vytrénovaná ke špičkovému výkonu

Emma Alam si podle Guinnessovy knihy rekordů zapamatuje 410 nesouvisejících slov za 15 minut. To je rekord – ale dokázal by to kdokoli jiný také? Paměť lze trénovat – s překvapivě rychlým úspěchem.

Balíček chleba je ve schránce, pytel brambor visí na řídítkách jízdního kola, na cestě je tabulka čokolády – takto by mohl vypadat nákupní seznam při tréninku paměti. Ale i my "normální" můžeme používat tzv. paměťové paláce a tím pomáhat paměti.

Co je metoda loci

Paměťový palác lze postavit tzv. loci metodou (2) (z latiny: locus – místo nebo čtverec). Můžete si například zapamatovat cestu do supermarketu a spojit věci, které si pamatujete, s místy po cestě. Je zapotřebí pouze praxe a opakování. Paměťoví rekordmani, jako je právě pákistánská Emma Alam, si mohou pamatovat stovky slov – například Alam, například, 410 za pouhých 15 minut (1).

Metoda loci pomáhá paměti lépe si zapamatovat

Klíčem k úspěchu je uspořádání nových informací v již známém rámci. Důležité je vybrat si trasu, kterou dobře znáte. To může být nějaká z dětství, ale také cesta do práce se hodí. Paměťoví sportovci si dokonce mohou vybrat z několika tras (2).

Vizuální představivost se zabývá různými oblastmi mozku a usnadňuje tak zapamatování si věcí. Ulice jako mentální rámec pomáhá vytvářet asociace. Čím mimořádnější nebo zábavnější jsou tyto asociace, tím lépe si jich všimnete. Tréninkem této metody si nové věci samozřejmě zapamatujete rychleji (2).

Bohužel není jasné, zda by také kognitivně postižení lidé mohli touto metodou zlepšit svou paměť obecně. Metodou loci mohou lidé trénovat svou pracovní paměť do stáří. Nemůže však pomoci s demencí – a to ani v jejích počátečních stadiích (2).

Zdroj: (1) www.guinnessworldrecords.com/world-records/360575-most-random-words-memorised-in-15-minutes, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4056179/, názory autora






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat