Příznaky a léčba propustného střeva

Když naše střevní bariéra ztratí svou ochrannou funkci, vstupují škodlivé látky do krve a mohou způsobit širokou škálu onemocnění. Tento jev se nazývá "syndrom děravého střeva". Vše o příznacích, diagnostice a léčbě syndromu.

Již několik let je stále více v hledáčku vědců a lékařů a považuje se za příčinu mnoha nemocí – syndrom zvaný "děravé střevo", neboli zvýšená propustnost střevní sliznice.

Nemoci způsobené syndromem děravého střeva

Propustná střevní bariéra byla identifikována jako hlavní faktor střevního zánětu a mnoha gastrointestinálních onemocnění, jako je chronické zánětlivé onemocnění střev a syndrom dráždivého tračníku. Celiakie a potravinové alergie jsou také důsledkem narušené ochranné funkci střeva (1).

Ale s narušenou střevní bariérou nesouvisí jen gastrointestinální onemocnění. V důsledku vyšší propustnosti střev je možné onemocnět i takovými chorobami jako je astma, deprese a další duševní nemoci, Alzheimerova choroba a autoimunitní onemocnění nebo třeba diabetes 1. typu. S poruchou střevní bariéry souvisí ale i obezita (1).

Příznaky propustnosti střev

Příznaky se mohou projevit mnoha různými způsoby. Zánětlivé procesy ve střevě mohou vyvolat plynatost, průjem a bolestivé poruchy trávení. Vzhledem k tomu, že absorpce živin je omezená, může být následkem také nedostatek živin, který může doprovázet ztráta vlasů, záněty kůže nebo svalové křečemi (2).

Nekontrolovaný transport antigenů do střeva může vést ke zvýšené tvorbě protilátek. To může vést k potravinové intoleranci nebo potravinovým alergiím (2).

S propustnou střevní stěnou je imunitní systém těla vystaven velkému stresu. Proto jsou typickými příznaky také únava, zvýšená náchylnost k infekci a vyčerpání (2).

Jak lze vyléčit děravé střevo

Léčba syndromu děravého střeva je primárně založena na rekonstrukci a regeneraci střevní sliznice. I některá onemocnění spojená s narušenou střevní bariérou by se mohla regenerací střevní sliznice vyléčit – například zánětlivé onemocnění střev. Skutečnost, že obnova zdravé střevní bariéry může vyléčit i další klinické obrazy, nebyla dosud vědecky prokázána. Vědci však upozorňují na skutečnost, že regeneraci střevní stěny by měla být věnována větší pozornost jako možnost terapie (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7231157/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4253991/






Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
12 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat