Bolest kolena v klidu: příčiny a léčba 

Bolestivé koleno dokáže pořádně potrápit. V mnoha případech je bolest kolena způsobena příliš sedavým životním stylem. Jestliže trávíte hodně času v kanceláři či díváním se na televizi a trápí vás bolest kolena v klidu, je vhodné se nejdříve zkusit protáhnout, abyste nepříjemné pocity zmírnili. Příčinou bolesti kolena v klidu však mohou být i jiné a závažnější problémy, které je třeba řešit návštěvou u lékaře. V tomto článku se dozvíte, jaké jsou typy bolesti kolen, co způsobuje bolest kolena v klidu a jak se této potíže zbavit.

Původ bolesti kolena 

Koleno je největší a zároveň nejsložitější kloub v lidském těle. Jde o extrémně namáhanou část těla, protože zajišťuje spojení mezi stehenní kostí, holenní kostí a čéškou. Kolena jsou centrem rozložení tělesné hmotnosti na obě nohy a tlumí nárazy při chůzi a běhu. Proto jsou tolik náchylná k poškození.

Příčiny bolesti kolena mohou být různé. Bolest může být přechodná nebo dlouhodobá. Dále může být mechanická, pokud se zintenzivňuje s pohybem a odeznívá v klidu, nebo zánětlivá, pokud přetrvává i v klidu, a to zejména v noci, kdy může dokonce budit ze spánku. Nejčastějšími příčinami bolesti kolena jsou úraz (zlomenina holenní kosti, stehenní kosti nebo čéšky v kloubu, natažení nebo ruptura vazů) a zánět (artritida, zejména osteoartritida či revmatoidní artritida).

Osteoartritida

Osteoartritida je jednou z nejběžnějších forem artritidy a běžnou příčinou bolesti kolena v klidu. Jedná se o progresivní onemocnění způsobené zánětem, rozpadem nebo ztrátou chrupavky v kloubech, což vede ke ztuhlosti, bolesti a snížené funkci kloubů. V 80 % všech případů osteoartritidy je postiženým kloubem právě koleno.

Počátek osteoartritidy kolena je doprovázen bolestí a ztuhlostí a při jejím dalším postupu se příznaky zintenzivňují, zejména při déletrvajících aktivitách, jako je stání, chůze do schodů nebo přenášení těžkých věcí. Při akutní osteoartritidě dochází k částečnému omezení pohyblivosti kolena.

Co pomáhá na dlouhodobou bolest kolena v klidu?

Pokud je bolest kolena akutní a je doprovázena otoky nebo znemožňuje chůzi, měli byste bezodkladně vyhledat lékařskou pomoc. Bolestivé koleno musí být léčeno podle původu bolesti, kterou určuje lékař. Ve většině případů postačí protizánětlivé léky. Lékař může předepsat také chladivé obklady, klid a imobilizaci kolena. V některých případech, například v některých případech osteoartrózy nebo zánětu šlach, mohou být předepsány také infiltrace a rehabilitační sezení. Operace se doporučuje pouze ve velmi akutních případech, a teprve pokud všechny léčby selžou.

Předcházet bolestem, nebo je alespoň zmírňovat, můžete i alternativním přístupem: na gogoldentree.cz najdete různá cvičení, ale i přírodní doplňky stravy podporující pohyblivost kloubů a kostí.

Kolagen na bolest kolena v klidu

U pacientů trpících osteoartrózou kolenního kloubu je počáteční léčba založena na užívání nesteroidních protizánětlivých léků a provádění intra artikulárních injekcí kortikosteroidů nebo kyseliny hyaluronové.

Několik klinických studií zdůraznilo potenciální přínosy některých doplňků stravy, jako je glukosamin, chondroitin sulfát, kyselina hyaluronová, zázvor či kolagen. Bylo prokázáno, že kolagenové doplňky stravy mohou pomoci zlepšit příznaky osteoartrózy a celkově snížit bolest kloubů. Proto se kolagen stále více používá k prevenci onemocnění kloubů i k jejich léčbě.

Ve srovnání s jinými výživovými doplňky, jako je například glukosamin, se kolagen prokázal jako účinnější. Pro zdraví kolen a kloubů je nejlepší zejména kolagen typu 1 a kolagen typu 2.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat