Na nepravidelný menstruační cyklus platí jóga a skořice

Menstruace se neustále zpožďuje, nebo přichází ve stále kratších intervalech? Její pravidelnost podpoří zvýšený příjem vitaminu D. Ale i taková jóga může pomoci. Stejně jako skořice!

Pravidelná menstruace, která by svou přesností mohla konkurovat švýcarským hodinkám. Že si o něčem takovém můžete nechat leda zdát? To, že si váš cyklus postavil hlavu a často dokazuje svůj podivný smysl pro humor, ještě neznamená, že mu nelze domluvit.

Posviťme si na důvody i řešení

Příčin rozhozené menstruace může být více. Nejčastěji se zmiňuje chronický stres, užívání některých léků, hormonální nerovnováha, dědičné krevní poruchy a zánětlivé onemocnění pánve (1). Co přirozené způsoby nápravy? Stačí si vybrat. Tady jsou možnosti!

Jóga jako účinný lék 

Jóga je soubor různých praktik a postupů pocházející z Indie. Hlavním účelem není jen protažení těla, ztišení mysli a útlum stresu, toto „cvičení“ má i nesporná zdravotní pozitiva. Třeba studie (2) z roku 2013, o jejíchž poznatcích informuje magazín The Journal of Alternative and Complementary Medicine, prokázala, že provozování jógy snižuje hladiny hormonů souvisejících s nepravidelným krvácením. Mimochodem, stejně spolehlivě zmírňuje i menstruační bolesti. Nechcete to alespoň vyzkoušet? Na internetu naleznete spoustu instruktážních videí a bezplatných kurzů.

Nešetřete skořicí

Že má skořice bezpočet benefitů, o tom se ani v nejmenším nepochybuje. A nedávno se k nim přidal další! Z výzkumu (3) publikovaného v časopise American Journal of Obstetrics and Gynecology vyplývá, že složení tohoto ochucovadla nejenže pomáhá při nevolnostech, reguluje také ryze dámský cyklus. Taktéž se jeho prostřednictvím zjistilo, že skořice může být užitečná při syndromu polycystických ovarií (PCOS). Co dalšího se ještě dá udělat?

Soustřeďte se na vitamin D

Možnou alternativu představuje i vitamin D. Právě jeho nízká úroveň může být v pozadí nedochvilné menstruace, jak naznačuje další studie. Bohatým potravinovým zdrojem této látky je kupříkladu losos, droždí, červené maso a tofu. Načerpáte ji také z mléčných produktů, sardinek, ovesných vloček, mandlí a obilovin (4).

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23647406/, (2) www.ajog.org/article/S0002-9378(14)00446-3/fulltext, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25879830/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6265788/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat