Nadřízený jako hlavní příčina pracovního vyhoření

Nevyhořeli jste? Ne doma, ale v práci. Tenhle syndrom postihuje bezmála 50 procent zaměstnanců, přičemž ohrožuje jejich zdraví i život. A mohou za něj nadřízení!

Jen vám ráno zazvoní budík, už se vám udělá nevolno. A to z pouhé představy, že hned po snídani musíte vyrazit do práce, kde budete odpočítávat minuty, aby už konečně „padla“. Nemáte totiž motivaci plnit zadané úkoly. Nechce se vám dělat nic navíc. Cítíte se jako vystresovaný vymačkaný citron, kterému všechno leze na nervy. Zní vám to podvědomě? Nejste sami.

Kvůli šéfovi jsem vyhořel!

Ano, může to být jen momentální chvilková slabost způsobená třeba problémy v soukromí. Anebo je důvodem totální pracovní vyhoření. To začíná být podle jistého australského průzkumu (1) jakýmsi moderním trendem, neboť ho zažívá přibližně 46 procent zaměstnanců. Kdo nebo co za něj může? Vypadá to, že strůjcem bývají nadřízení! Tedy alespoň podle studie uskutečněné australskou vysokou školou Deakin University.

„Nesprávné styly vedení mohou mít přímou souvislost s významnými zdravotními problémy, a to včetně chronického stresu nebo syndromu vyhoření. Manažeři a lidé na vysokých pozicích o svých podřízených neuvažují z holistického hlediska, vnímají je spíše jako nástroje k plnění organizačních cílů,“ domnívá se autor výzkumu, kterým je poradce a lektor managementu Steve Swanson. „Tradiční přístupy vedení naprosto ignorují skutečnost, že blaho zaměstnanců je vícerozměrné. Není to jen o poskytování smysluplné práce, ale i o sociální, psychologické a fyzické pohodě,“ doplňuje odborník.

Když úřaduje stres

Světová zdravotnická organizace definuje (2) vyhoření jako syndrom vyplývající z chronického stresu na pracovišti, který se projevuje vyčerpáním, negativitou i sníženou produktivitou. Tohle není jen únava nebo trocha nervozity. Pokud jste vyčerpaní i po dlouhém kvalitním spánku, přičemž se cítíte cyničtí, nekompetentní i odcizení od profesních závazků, je něco špatně. Nikoli s vámi, ale vaším pracovištěm, potažmo nadřízeným. Kam až to může zajít?

Hrozí infarkt, deprese i trable s váhou

Jistá švédská studie (3) naznačuje, že lidé pracující pro „toxického šéfa“ mají o 60 procent vyšší pravděpodobnost, že je postihne infarkt nebo mrtvice. Bývají také náchylnější k depresím, arteriální hypertenzi a nadváze. Dle výše jmenované psycholožky se při syndromu vyhoření nabízí odborná pomoc, ovšem pomůže i podpora kolegů, častější přestávky a meditační dechová cvičení.

Zdroje: (1) www.elmosoftware.com.au/resources/research-reports/elmo-employee-sentiment-index-australia-period-jan-mar-22/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (2) who.int/news/item/28-05-2019-burn-out-an-occupational-phenomenon-international-classification-of-diseases?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (3) www.deakin.edu.au/about-deakin/news-and-media-releases/articles/deakin-study-urges-rethink-on-employee-wellbeing







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat