Tajemství denně používaného deodorantu

Proč byste značku deodorantu měli změnit každých šest měsíců? A jaká je příčina žlutých skvrn, které vám nehezky zabarví oblečení a těžko se jich zbavuje?

Deodorant je dnes naprosto nepostradatelnou věcí pro drtivou většinu populace. Ani vy si bez něj svůj život nedokážete absolutně představit? Pokud si myslíte, že vás u něj po letech používání vážně nic nepřekvapí, pletete se. Co o svém pomocníkovi možná nevíte?

Stopka pocení? Nechte si zdát

Že deodorant okamžitě a nekompromisně zastavuje pocení? Myslí si to hodně jeho uživatelů, ale takhle to úplně nefunguje. Podle amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) (1) omezuje jen tělesný zápach způsobený bakteriálním rozkladem potu, a to pouze o nějakých 20 až 30 procent. Nelze od něj tedy očekávat, že vás udrží v suchu a naprosté svěžesti po celý den.

Záhada žlutých skvrn

Stalo se vám někdy, že jste na svém oblečení v oblastí podpaží nalezli podivné žluté skvrny? Takový „dáreček“ vás zřejmě příliš nepotěšil. A netěší ani odborníky, kteří jeho vzniku stále nemohou přijít na kloub. Dosud totiž neodhalili, proč se něco takového děje! Existují jen teorie a hypotézy, podle kterých složky tohoto prostředku reagují buď se samotným potem, nebo pokožkou, materiálem oděvů či pracím práškem (1).

Unisex kosmetika

V drogeriích i supermarketech jsou k mání deodoranty pro ženy i muže. Je mezi nimi nějaký rozdíl? V zásadě ne, tedy pokud jde obsažené přísady i slibované účinky. Jedinou a nepřehlédnutelnou odlišností je vůně. Tyto produkty jsou tedy vlastně unisex (2).

Správné načasování aplikace

Kdy si obvykle zmíněný přípravek nanášíte do podpaží? Bezprostředně po probuzení? Nebo na něj přichází řada až po ranní sprše? V obou případech je to špatně. Běžně se doporučuje aplikovat ho před spaním, protože než začne zcela působit, trvá to i několik hodin. Mimochodem, uvádí se také to, že značku deodorantu je třeba změnit každých šest měsíců, jinak vůči němu budete imunní, proto nebude tak účinný (2).

Zdroj: (1) www.fda.gov/cosmetics/resources-consumers-cosmetics/cosmetics-safety-qa-personal-care-products, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32248967/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Lasagne

(1 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat