Za chronická onemocnění si v podstatě můžeme sami

Chronická onemocnění jsou moderním populačním problémem. Ale prý se jim můžeme vyhnout! Klíčem je úprava životního stylu, která vůbec není tak složitá, jak se na první pohled zdá!

Nedávná studie (1) Australského institutu pro zdraví a sociální péči prokázala, že žijeme déle než naši předci. Ovšem vyplynulo z ní i to, že máme také vyšší míru chronických nemocí, kterým se dá předejit. Můžeme si tedy za své zdravotní komplikace sami? Vypadá to tak.

Každý svého štěstí strůjcem?

Poznatky tohoto rozsáhlého výzkumu naznačují, že více než jedna třetina populačních chronických stavů je způsobena ovlivnitelnými rizikovými faktory, přičemž ten nejzásadnější je nadváha. K té nám prý hodně pomohl koronavirus. „Globální pandemie měla velký dopad na naši stravu. Mnoho z nás volilo kaloricky bohaté, ale nutričně chudé potraviny. Stravovali jsme se nepravidelně a nedbali na kvalitu konzumovaných jídel,“ domnívá se australská vědecká výzkumnice a nutriční poradkyně Jessica Danaher. A neobešlo se to bez následků.

Něco jako zákon akce a reakce

Chronické stavy jsou různorodé. Jejich společným znakem jsou ale dlouhotrvající účinky, které bývají hlavní příčinou nemocí, invalidity i předčasného úmrtí. Mezi tyto stavy patří artritida, astma, diabetes, kardiovaskulární onemocnění a poruchy ledvin. Vedou pak k přetrvávajícím bolestem, problémům s pohyblivostí a snížené kvalitě života (2). Mnoho jedinců má dokonce více nemocí najednou, čemuž se říká multimorbidita. Ta úzce souvisí s depresemi, frustrací, smutkem a úzkostmi (3). A přitom prevenci máme ve svých rukou!

Jídlo jako alfa i omega pohody

Nadváha je zodpovědná za téměř desetiprocentní nemocnost. Klíčovou roli v prevenci a kontrole nadváhy i chronických chorob hraje zdravá strava. Správná výživa je zásadní pro optimální tělesnou hmotnost, imunitu i celkovou pohodu (4). 

Zdroje: (1) www.scimex.org/newsfeed/aussie-health-report-card-shows-almost-half-of-us-have-a-chronic-health-condition?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5759778/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5556462/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6088226/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat