Kvalitní spánek zajistí správné načasování usnutí

V kolik hodin chodíte spát? Když usnete devět minut po půl desáté, s velkou pravděpodobností se ráno vzbudíte plní elánu a energie!

Nahradit spánek? To je prý absolutně nemožné, ozývá se z úst odborníků. Ostatně, neustále se mluví a píše o tom, že je-li noční odpočinek kvalitní, zlepšuje koncentraci, paměť a produktivitu, přičemž omezuje pravděpodobnost srdečních chorob, obezity, diabetu i depresí. Velice příznivý vliv má však i na fyzické a sportovní výkony, imunitní systém a prevenci zánětů (1). Váš spánek příliš kvalitní není? Možná si chodíte lehnout ve špatnou dobu!

Správné načasování je klíčové

Nedávná studie (2) uskutečněná britskou společností OnePoll, jejíž specializací jsou on-line a mobilní průzkumy, vnesla do situace kolem dobrého spánku zcela nové světlo. Bylo do ní zahrnuto více než 2000 respondentů různého věku, kteří prostřednictvím dotazníku odpovídali na otázky týkající se běžných denních návyků i životního stylu. Ze získaných dat následně vyplynulo, že ti, kteří usínají přibližně devět minut po půl desáté, si na nekvalitní spánek nemohou stěžovat. Tito lidé hodnotí čas strávený v peřinách jako naprosto vynikající, proto se dle jejich slov ráno budí svěží, odpočatí a vitální. Vede tedy cesta k té nejlepší regeneraci právě tudy? Všechno tomu nasvědčuje! Chtělo by to asi pozměnit harmonogram…

Jak si kdo ustele, tak si lehne

Jiný kraj, jiný mrav. A co člověk, to jiné postelové zvyklosti. I na tohle výše zmíněný průzkum (2) poukázal, ač to nebylo jeho hlavní prioritou. Na základě získaných dat se kupříkladu zjistilo, že 66 procent lidí dává přednost spánku s přikrývkou, zatímco 10 procent tuto lůžkovinu naprosto odmítá. Celých 36 procent jedinců potřebuje mít v noci zapnuté alespoň tlumené světlo. 38 procent osob před ulehnutím sleduje televizi, 41 procent se místo filmu nebo seriálu intenzivně věnuje péči o pleť. Ať už však před ulehnutím děláte cokoli, nezapomeňte na to, že dobrý spánek zajistí usnutí lehce po půl desáté.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6281147/, (2) www.studyfinds.org/best-sleep-bedtime/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat