Lidé trpící migrénou by měli omezit pití kávy

Říká se jí černé zlato, je velmi dobrým společníkem zvláště po ránu, když se člověk potřebuje probrat, ale mnozí to s její konzumací přehání. Káva má svá pro a proti, a pokud trpíte na bolesti hlavy, měli byste ji omezit. Je totiž spouštěčem!

Jestli hledáte nápoj s nízkým obsahem kalorií, tuků a sacharidů, pak je pro vás černá káva ideální nápojem. Jednoduše řečeno, pití kávy se stává důvodem k obavám pouze tehdy, když ji pravidelně pijete s mlékem, cukrem, smetanou a dalšími příměsemi. Obecně platí, že černá káva neposkytuje kalorie, tuky ani cholesterol, na druhou stranu patří k nápojům s velmi nízkou nutriční hodnotou (1).

Ideální množství

Co se týče kofeinu (2), který obsahuje, tak na něj každé tělo reaguje jinak. Někteří lidé mohou například pohodlně vypít ekvivalent čtyř šálků kávy – a necítí vůbec nic, zatímco jiní si všímají povzbuzujících účinků kofeinu již po dvou šálcích. Evropský úřad pro bezpečnost potravin doporučuje pro dospělého člověka jako maximální denní dávku 400 mg kofeinu (3), což je zhruba pět až šest šálků kvalitního espressa. Ale ne každý by se k této hranici měl přibližovat.

Káva má i své vedlejší účinky

Věděli jste, že pití okolo čtyř až pěti šálků kávy denně může způsobit bolest hlavy? Podle News Today Medical Report se vysoké množství kofeinu stává příčinou (4) toho všem známého, ale nežádoucího pocitu, že se vám mozkovna skoro až rozpadne. Takové problémy může způsobit již 400 mg kofeinu, tedy množství, které se udává jako maximální denní dávka. Ovšem nejen to. Dokonce i lidé, kteří konzumují více než 200 mg kofeinu denně po dobu delší než dva týdny, mohou trpět na migrény.

Vyřadit hned, nebo spíš postupně?

Pokud uvažujete, že byste na základě tohoto zjištění kávu okamžitě přestali konzumovat, nespěchejte. Náhlé, pro organismus šokové, zastavení příjmu kávy může také způsobit problémy, proto kofein vyřazujte postupně. Kromě bolestí hlavy může mít tělo kvůli přílišnému množství kávy i další problémy. Nezřídka se objevuje nespavost, nervozita, dehydratace, podrážděný žaludek, pálení žáhy, narušené vstřebávání vápníku v těle, zvýšený krevní tlak, úzkost, závratě či závislost (5).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5696634/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519490/, (3) www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4102, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7468766/, (5 www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/caffeine/art-20045678 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat