Tělo umí dát zanedbávání dost dobře najevo

Máte dokonalý make-up, upravené nehty, vyžehlené vlasy a navíc krásně voníte. Jenže to ve výsledku nemusí vůbec nic znamenat. I když žijete zdravě a pečujete o svůj zevnějšek, zanedbáváte jiné, a to podstatnější věci. Jakými způsoby vám to organismus dává na vědomí?

Když tělu něco chybí, nenechává si to pro sebe. Neignorujete náhodou jeho signály? Pokud se v poslední době setkáváte s těmito zdravotními stavy, nestaráte se o sebe tak, jak byste si zasloužili!

Máte mozkovou mlhu

Vyčerpání, zmatenost a nedostatek koncentrace jsou příčinou mozkové mlhy, za kterou stojí stres, nedostatek spánku, strava, hormony a celkový životní styl. Pokud máte problém se vyjadřovat a často zapomínáte, rozhodně to nepřičítejte (jen) věku a pro jistotu si nechte vyšetřit i štítnou žlázu. Zejména u žen mohou výpadky mysli naznačovat její dysfunkci. Zvažte komplexní krevní test, který změří všechny vaše hormony a biomarkery, abyste určili základní příčiny mozkové mlhy (1).

Nedá se s vámi v klidu mluvit

Náladovost, podrážděnost, ale i úzkost a deprese signalizují, že váš střevní mikrobiom zrovna nezažívá své nejlepší období. Pokud není v kondici, jsou ovlivněné kognitivní funkce. Konzumace více probiotických potravin tento stav může zvrátit. Probiotika kromě jiného udržují silnější imunitní systém, zlepšují trávení, podporují energii a mají vliv na stav pokožky. K těm nejlepším patří kysané zelí, kombucha, kefír, jablečný ocet, tempeh či tradiční podmáslí (2).

Sexuální touha si vzala dovolenou

Pokud dlouhodobě odmítáte sex, přitom ještě donedávna bylo všechno jinak, splašily se vám hormony. Poraďte se se svým lékařem o laboratorních testech, je potřeba zaměřit se na testosteron, estradiol, estriol, progesteron a další. Hormonální nerovnováha může být spojena s vážnějšími stavy, jako je únava, deprese a dokonce i srdeční potíže (3).

Přibíráte na váze

Vysoká hladina stresového hormonu kortizolu způsobuje nárůst tělesného tuku a záněty, což může vést k menšímu sebevědomí, frustraci a nemocem. Ukazuje-li vám ručička na váze nelichotivé hodnoty, pravděpodobně vůči svému duševnímu zdraví máte dluh (4).

Chce se vám spát – pořád

Kromě toho, že si vyhradíte čas na cvičení a dbáte na dodržování správné stravy, je noční spánek klíčovou součástí vašeho zdraví. Platí tedy, že pokud se vám nedaří usnout, často se budíte a přes den usínáte snad i v práci, měli byste si co nejdříve promluvit se svým lékařem (5).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5200851/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6682904/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4700394/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538239/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK20359/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat