Faktory narušující vstřebávání vitaminu D

Vitamin D je naprosto nepostradatelný. Věděli jste, že vás o něj může připravit opalovací krém, nadbytečná kila, diabetes nebo melanin?

Pravděpodobně jste již mnohokrát slyšeli o tom, že když se vyhříváte pod slunečními paprsky, už po pár minutách započne samovýroba vitaminu D. Zní to jako ta nejjednodušší věc na světě, že? Ale celé je to trochu složitější.

Proč je tato látka tolik potřebná?

Vitamin D je prvek, bez něhož se zkrátka neobejdeme. Pomáhá našemu tělu absorbovat vápník a fosfor, čímž zachovává zdraví kostí a působí proti zlomeninám i osteoporóze. Je skutečnou elektrárnou důležitých výhod, neboť má také protizánětlivé, antioxidační a neuroprotektivní vlastnosti, přičemž přináší prospěch pro kognitivní funkce i imunitní systém. Jeho nízké hladiny jsou důvodem, proč se u některých osob objevují sezónní afektivní poruchy (1). A jak je to s tou zmíněnou produkcí?

Nic není tak růžové

Naše těla jsou při výrobě vitaminu D velice účinná. Pravdou ale je, že se to liší od člověka k člověku, a to v důsledku hned několika faktorů. Co všechno tu hraje roli? Ačkoli je aplikace opalovacího krému nesmírně důležitá, ve své podstatě tato tekutá ochrana brání nejen výrobě, ale i optimálnímu vstřebávání vitaminu D (2). A je tu i další „překážka“.

Když do hry vstoupí melanin

Melanin je molekula, která určuje lidskou pigmentaci kůže. Úměrně s tím, jak se jeho hladina zvyšuje, se snižuje absorpce vitaminu D. Je prokázáno, že snědí jedinci čelí až 25násobné prevalenci nedostatku této živiny (3). Svůj podíl viny může nést i tělesná váha. Co ta s tím má společného? Vitamin D získávaný ze slunce se ukládá v tukových buňkách, a to spolu s dalšími živinami. Tyto tukové zásoby se u tlustších lidí hromadí, proto nemusejí být naplno využity (4). Jinými slovy – čeho je moc, toho je příliš. Metabolismu vitaminu D brání i některé nepříznivé zdravotní stavy, jako například diabetes nebo ledvinové či jaterní potíže (5).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441912/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK278935/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7723676/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4660664/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3942667/






Celkem 2 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat