Varovné příznaky nedostatku vitaminů

V dnešním ultra uspěchaném stylu života je velmi snadné přestat si hlídat stravu a přijímané živiny. Jak poznáte, že máte v těle málo vitaminů? Všímejte si těchto varovných signálů!

Vitaminy jsou skupinou látek, které tělo potřebuje pro normální funkci buněk, růst a vývoj. Existuje 13 základních vitaminů, přičemž důležité jsou úplně všechny. Vitamin A, vitamin C, vitamin D, vitamin E, vitamin K, vitamin B1 (thiamin), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (niacin), vitamin B6 (pyridoxin), vitamin B12 (kyanokobalamin), kyselina pantotenová (B5), biotin (B7) a folát (kyselina listová nebo B9). Pokud nemáte dostatečný příjem těchto vitaminů, můžete začít pociťovat určité příznaky (1).

Lámavé nehty a vlasy

I když se na lámavosti vlasů a nehtů podílí mnoho faktorů, jedním z největších je snížená hladina biotinu, jinak známého jako vitamin B7. Ten se při nedostatku spojuje i s chronickou únavou, bolestmi svalů a křečemi a brněním v končetinách. Kde ho hledat? Konzumujte více vajec, ryb, mléčných výrobků, semínek, brokolice, sladkých brambor, celozrnných výrobků nebo banánů (2).

Pokud vám vlasy spíš vypadávají, může to znamenat nízký příjem řady živin, jmenovitě železa, zinku, kyseliny linolové, niacinu (B3) a již zmíněného biotinu (B7). Železo se podílí na syntéze DNA, zejména ve vlasových folikulech, zinek pracuje se syntézou bílkovin a dělením buněk, přičemž platí, že pro zastavení padání vlasů a jejich růst je potřebné obojí. Maso, ryby, vejce, fazole a tmavá listová zelenina mohou zajistit optimální hladinu zinku a železa a také zvýšit biotin a niacin. Patříte-li k vegetariánům, preferujte ořechy a semínka (2).

Lupy nebo skvrnitá pokožka hlavy

Suchá, svědivá, odlupující se kůže na pokožce hlavy obvykle bývá signálem nízkého příjmu zinku nebo niacinu a nedostatku riboflavinu (B2) a pyridoxinu (B6). Chcete-li zvýšit hladinu těchto živin, zkuste jíst celozrnné výrobky, drůbež, maso, ryby, vejce, mléčné výrobky nebo škrobovou zeleninu (kukuřici, brambory, zelený hrášek, řepu, mrkev a další) (3).

Syndrom neklidných nohou

Syndrom neklidných nohou je neurologické onemocnění, které postihuje poměrně velkou část populace. Jedná se o poruchu nervového systému, přičemž ženy na něj trpí dvakrát častěji než muži. Příznaky obvykle narůstají v době odpočinku nebo spánku. Jedná se o nepříjemné pocity vycházející z nohou a automatické nutkání jimi pohybovat. Odborníci doporučují zvýšit příjem potravin bohatých na železo (to se nachází v mase, rybách, fazolích nebo tmavé listové zelenině) a vitamin C. Hlavními zdroji „céčka“ je ovoce, zejména jižní, a zelenina. Mezi nejbohatší zdroje patří černý rybíz, kiwi či papája, ale také květák, paprika a brokolice (4).

Krvácení dásní

V případě, že přijímáte málo vitaminu C, mohou vás potrápit i krvácející dásně, krvácení z nosu a pomalé hojení ran. Věděli jste, že poměrně slušné množství céčka obsahuje i růžičková kapusta (5)?

Zdroje: (1) www.en.wikipedia.org/wiki/Vitamin, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554493/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6180232/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430878/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7136683/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat