Snižte hodnotu svého biologického věku

Naše datum narození informuje o našem kalendářním věku. Jinak je to s biologickým věkem, který ovlivňují mnoha vnějšími faktory. Jak snížit svůj biologický věk?

„Jste tak staří, jak se cítíte.“ Ve skutečnosti na tom rčení něco je. Protože kromě našeho kalendářního věku, který vyplývá z našeho data narození, existuje i věk biologický. A tato dvě čísla se nemusí nutně shodovat.

Co je biologický věk

Kromě kalendářního věku, který odpovídá skutečným rokům života, hrají v biologickém věku roli i faktory jako duševní zdraví, životní styl (výživa, kouření atd.), genetika a metabolismus. Ale i naše cévy poskytují informace o našem biologickém věku: Podle toho, jak jsou cévy elastické nebo tuhé, je člověk náchylnější ke kardiovaskulárním onemocněním, vysokému krevnímu tlaku a podobně. Biologický věk může částečně ovlivňovat naše vlastní chování. Stejně jako starší lidé mohou žít dlouhý a zdravý život, je také možné, že mladí lidé zestárnou rychleji (1).

Jak snížit svůj biologický věk

Vzhledem k tomu, že za náš biologický věk nejsou zcela zodpovědné geny, existuje mnoho způsobů, jak svůj každodenní život upravit s pozitivními účinky (2).

Zdravá výživa

Kromě vyvážené stravy s velkým množstvím zeleniny, vlákniny a bílkovin jsou takzvané epigenetické potraviny považovány za pravé stimulanty, protože se o nich říká, že mají schopnost bojovat s nemocemi a mají pozitivní vliv na individuální genovou sadu. Mezi epipotraviny patří zelený čaj, tmavé ovoce, tmavá listová zelenina, tofu a zelí. Vyznavači epigenetické výživy se naopak vyhýbají bílé mouce, kravskému mléku a cukru.

Pravidelný sport

Sportujte nejlépe dva až třikrát týdně a sport začleňte i do svého každodenního života – choďte raději po schodech místo výtahu, do práce jezděte na kole místo jízdy autem atd.

Kouření a pití alkoholu

Omezte pití alkoholu a kouření. Pravidelná konzumace alkoholu kromě špatných účinků na játra a další orgány zvyšuje i riziko rakoviny a obezity, což má zase enormně špatný vliv na biologický věk.

Málo stresu a hodně spánku

A samozřejmě je velmi důležité se vyhýbat zbytečnému stresu. Hormon kortizol, který tělo ve stresu vylučuje nic dobrého nepřináší. A dbejte také na dostatek pravidelného spánku – alespoň 6 až 7 hodin denně.

Zdravý životní styl vám pomůže omládnout

Studie (3) McGill University v Kanadě ukazuje, že snížit svůj biologický věk můžete zdravou stravou, hodně cvičením a malým stresem.

Studie se zúčastnilo 43 mužských dobrovolníků ve věku 50 až 72 let, kteří podstoupili osmitýdenní program. Ten zahrnoval optimalizovanou stravu, dostatečný spánek, cvičení a relaxaci a zároveň podávání probiotik a rostlinných fytonutrientů.

Pomocí speciálních testů DNA bylo možné po osmi týdnech určit, že subjekty byly schopny snížit svůj biologický věk o celé tři roky ve srovnání s kontrolní skupinou. Docela dost muziky za relativně málo peněz! Na zdravý životní styl a nižší biologický věk není nikdy pozdě.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6445152/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8761015/, (3) www.aging-us.com/article/202913,  







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat