Když o sobě dávají vědět děložní myomy

Jakákoli náhlá změna zdravotního stavu by se měla řešit, pochopitelně i ta gynekologická. Jestli vás „od pasu dolů“ něco trápí, na nic nečekejte a kontaktujte svého lékaře. Budiž vám výstrahou, že se přibližně u 40 až 80 % žen objevují myomy, které o sobě dávají vědět třemi způsoby!

Děložní myomy jsou nerakovinné výrůstky dělohy, které se často objevují během plodného věku. Jejich velikost se pohybuje od drobných semenáčků, jež lidské oko nedetekuje, až po objemné hmoty, které mohou pokřivit a zvětšit dělohu. Lže přitom mít jeden myom nebo více.  Pro prevenci dalších komplikací, jako je neplodnost, bývá důležitá včasná léčba (1). A jak se takový myom pozná?

Silné krvácení

Často pociťujete často silné krvácení během menstruace nebo mezi menstruacemi? Jednou z běžných příčin abnormálního děložního krvácení u žen v reprodukčním věku jsou právě děložní myomy neboli fibroidy. Ty stimulují růst krevních cév, což vede k silnější nebo nepravidelné menstruaci a špinění mezi cykly. Na vině je i vysoká hladiny prostaglandinů, která taktéž k silnému krvácení přispívá (2).

V případě podezření, a to i když menstruace trvá déle než týden, kontaktujte svého lékaře. Budou vám doporučeny léky a chirurgické postupy, které mohou pomoci zastavit krevní tok. V každém případě neberte svůj problém s myomy na lehkou váhu a vyhledejte pomoc (2).

Časté močení a tlak v pánvi

Říkáte si, že kvůli tomu plavání v chladnější vodě váš močový měchýř pravděpodobně prochladl. Teď chodíte na toaletu častěji než obvykle. Bohužel, močení ve vyšší frekvenci je taktéž signálem děložních myomů, stejně jako zácpa, bolesti zad a nohou a tlak v pánvi. Objevit se ovšem může i opak – potíže s vyprazdňováním močového měchýře (2).

Anémie

Za vznikem myomů obvykle stojí dědičnost, zahájení menstruace v raném věku, obezita, nedostatek vitaminu D, strava s vyšším obsahem červeného masa a nižším obsahem zelené zeleniny, ovoce a mléčných výrobků, pití alkoholu, a to včetně piva, a genetické změny či hormony – konkrétně estrogen a progesteron stimulují vývoj děložní výstelky během každého menstruačního cyklu při přípravě na těhotenství a zřejmě podporují růst fibroidů. Tělo pak o vzniku myomů dává signál prostřednictvím nevysvětlitelně nízkého počtu červených krvinek (anémie), což se pojí s extrémní únavou i při minimální fyzické zátěži (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546680/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3342149/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22195327/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat