Správné pitné návyky pro věčné mládí

Chtěli byste stárnout pomaleji a mít lepší pleť? Není to tak nemožné, jak se zdá. A navíc je to docela snadné, když si při pití tekutin dáte pozor na pár maličkostí.

To, co každý den jíme, může mít větší či menší vliv na to, jak se cítíme, a také na naši pleť. Proces stárnutí ale můžeme pozitivně ovlivnit i správnými potravinami. Co je potřeba odstranit především, je zánět. Ty často podporuje například alkohol, kouření nebo hotové výrobky. Ukážeme vám čtyři způsoby, které dokážou vaši pleť omladit (1).

Vypijte superfood smoothie

Smoothie obecně není špatný nápad, ale zkuste příště myslet ještě na jednu surovinu: avokádo. Díky němu bude nápoj nejen extra krémový, ale také získáte důležité živiny, které mohou mít protizánětlivý účinek. Ovoce obsahuje mononenasycené mastné kyseliny, které jsou často označovány jako „dobré tuky“. Mimo jiné prý prospívají našim koronárním tepnám a snižují hladinu cholesterolu. Mají také vysoký obsah vitamínu E, který může pomoci lidem se suchou pokožkou hydratovat ji. Obsahuje také karotenoid lutein, který může snížit věkem podmíněnou makulární degeneraci (2). 

Kávu raději černou

Černá káva byla pro své zdravotní účinky testována již v několika studiích. S výsledkem, že nám určitě může udělat dobře. Protože obsahuje polyfenoly, které mají antioxidační, protizánětlivé a krevní tlak regulující vlastnosti a mohou také působit proti stresu. Pokud vám ale černá káva absolutně nevyhovuje, použijte stravitelnější alternativy. Dobrým krokem pro vás může být i méně tučné mléko nebo smetana (3).

Pijte více bylinných čajů

Většina bylinných čajů může mít velmi pozitivní zdravotní účinky. Částečně za to mohou jejich fytonutrienty, z nichž mnohé mají protizánětlivé vlastnosti a pomáhají odbourávat toxiny v těle. Díky tomu mohou také předcházet nemocem a jejich léčivé vlastnosti nám mohou pomoci lépe stárnout. Ibišek čaj je například také bohatý na vitamín C. Zelené a černé čaje a čaj oolong, stejně jako káva, jsou považovány za čaje obsahující hodně polyfenolů (4).

Pijte pravidelně vodu

Zůstat hydratovaný je tip číslo jedna, který pomůže předcházet zánětům. Když jsme totiž dehydrovaní, spouští to v našem těle stres, který může vést k rychlejšímu procesu stárnutí. Ale nejen pro naši pokožku je dobré hodně pít – je to dobré obecně pro zdraví (1). 

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908954/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7272688/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6213082/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92768/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat