Gravidita pěkně zatápí močovému měchýři

Těhotenství si na ženské tělo vždy připraví nějaké nástrahy, třeba jako pálení žáhy, strie nevolnost či močovou inkontinenci. Ostatně, právě močový měchýř to vůbec nemá jednoduché. Proč mu gravidita tak „zatápí“ a z jakého důvodu se můžete přestat smát?

Pokožka na břiše se postupem času napíná, psychika ženy je v čase očekávání potomka zmítána hormony a močák má dost práce! Jako orgán močový měchýř drží svaly pánevního dna. A v tom je totiž ten problém.

Močový měchýř během těhotenství

Během těhotenství je močový měchýř spolu se svaly pánevního dna pod velkým tlakem. Možná zjistíte, že neudržíte tolik tekutin jako obvykle a budete muset toaletu používat častěji než doposud.  Veškerý tento tlak může také oslabit svěrač, který drží močovou trubici uzavřenou, což umožňuje nedobrovolný únik moči (1). Máte naděje na lepší vyhlídky? Ne tak docela.

Poporodní problémy

Po narození dítěte sice tlak na močový měchýř zmizí, ale svaly zapojené do močení nejsou automaticky silnější. Ženy si po narození dítěte často stěžují na to, že jim moč spontánně uniká při cvičení, kýchání, smíchu, chůze či ohýbání. Močové nehody jako tyto se mohou pohybovat od několika kapek moči po mokré spodní prádlo. Lékaři uvedený problém nazývají stresovou inkontinencí. Ta je pravděpodobnější, pokud žena rodila vícekrát (2).

Někdy po porodu děloha sklouzne dolů, pro což odborníci mají termín prolaps dělohy (3). (Prolaps dělohy způsobuje zvýšený tlak na močový měchýř a taktéž vede ke stresové inkontinenci.) Co s tím?

Léčba inkontinence moči

Nejlepší léčba stresové inkontinence se odvíjí od konkrétního důvodu, který za ní stojí. V některých případech zabere systematické a pravidelné posilování svalů pánevního dna, jež prosakování moči zastaví. Jde však o to naučit se správnou techniku a zatínat konkrétní svalovou skupinu. Co se týče léků na inkontinenci, není jich mnoho (4).

Většinou se jedná o parasympatolytika nebo hormonální léčbu. (Jejich nasazení je nutné konzultovat s lékařem.) V některých vzácnějších případech je nejvhodnější cestou k zastavení inkontinence chirurgický zákrok. Ještě před ním se ovšem doporučuje ošetření laserem. Jde o nechirurgickou metodu, kdy se provádí remodelace kolagenních vláken uvnitř pochvy. Tím dojde ke zpevnění přední vaginální stěny a tím i lepší podpoře močového měchýře (4).

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8875611/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6022424/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK564429/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5878864/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat