Aktivujte samoléčebné síly svého těla

Aby se naše tělo vyléčilo ze zranění nebo zánětu, spoléhá se na samoléčebné síly. K uzdravení mu mohou pomoci některé potraviny.

Ať už máme rýmu nebo naražený palec na noze, naše tělo si s takovými drobnými komplikacemi většinou poradí samo. Velkou roli hrají naše samoléčebné schopnosti, které využíváme k zotavení z drobných poranění, zánětů a podobně. Svým způsobem života můžeme mít na tyto síly velký vliv. Dostatek pohybu a co nejméně stresu samoléčbu podporují. A pokud některé potraviny jíme pravidelně, dokonce je aktivujeme (1).

Zelená listová zelenina

Zelená zelenina, jako je špenát nebo kapusta, potlačuje záněty v těle. Podporují také imunitní systém a stimulují hojení ran. Jsou to tedy skutečné superpotraviny, které pomáhají tělu se léčit. Za tyto zdravotní přínosy je zodpovědný především vysoký podíl vitaminu C a také vitaminu K a antioxidantů (2).

Med

Med má také silný protizánětlivý účinek. Zabíjí bakterie, takže se hodí například při nachlazení. Kromě toho působí i zevně na drobná poranění: Med ránu chrání, čistí a urychluje hojení (3).

Ořechy

Ořechy mají vysoký obsah bílkovin, zdravých tuků, minerálů a vitaminů. Mandle, vlašské ořechy, pekanové ořechy a podobně pomáhají tělu léčit a posilují imunitní systém. Mimochodem: Podobné účinky mají i semínka – lněná nebo konopná a slunečnicová (4).

Jogurt

Střeva jsou pro naše zdraví velmi důležitá – nachází se zde asi 70 procent našeho imunitního systému. A aby imunitní systém fungoval optimálně, potřebujeme zdravou střevní flóru a mnoho „dobrých“ střevních bakterií. Jogurt obsahuje mnoho takových probiotických bakterií mléčného kvašení, a proto má pozitivní vliv na naše střevní zdraví (5).

Kysané zelí

Fermentované potraviny jsou také druhem probiotik. Kysané zelí a korejské kimchi například dodávají střevům mnoho užitečných bakterií a také podporují odstraňování „špatných“ střevních bakterií (6).

Zázvor

Zázvor dělá v gastrointestinálním traktu zázraky. Kořen přirozeně pomáhá proti nevolnosti a povzbuzuje trávení. Gingeroly – to jsou štiplavé látky v zázvoru – také působí proti zánětům v těle, a mohou tak působit podpůrně při hojení nemocí, jako je revma a artróza. Zázvor je také účinný proti virům nachlazení a posiluje imunitní systém (7).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92773/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5772164/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5424551/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257681/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32447398/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4268643/, (7) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/ 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat