Omládněte s emu olejem

Emu olej je v Austrálii něco jako svatý grál krásy i dobré kondice. Sehnat ho lze i u nás, tak se po něm zkuste porozhlédnut. Používá se vnitřně i zevně a prospívá od hlavy až k patě!

Už jste slyšeli o Emu oleji? Jeho fantastické výhody objevili domorodí Australané, kteří ho dle historických pramenů využívali snad při každé příležitosti. Univerzálnost této kapaliny z něj totiž učinila oblíbený prostředek k léčbě popálenin, řezných ran, svalových křečí, bolestí pohybového aparátu, kožních nemocí, a dokonce i vrásek (1). Moderní věda ovšem začala psát další kapitolu a seznam účinků tohoto oleje ještě o něco prodloužila.

Poklad pocházející od protinožců

Jak již trochu napovídá název, tento olej se získává z tuku ptáka emu, což je nelétavý běžec podobný pštrosovi. Pomocí procesu extrahování a frakcionace vzniká vysoce koncentrovaný produkt, který obsahuje 42 procent kyseliny olejové, 21 procent kyseliny palmitové, zhruba 20 procent kyseliny linolové a hodně široké spektrum antioxidantů. Právě toto složení ve značné míře ovlivňuje i zdravotní účinky (4). K čemu všemu ho můžete použít?

Hydratace pleti

Jako hydratační krém nemá emu olej konkurenci. Dobře se nanáší a proniká i do hlubších vrstev pokožky, přičemž zabraňuje ztrátám vlhkosti. U toho souběžně podporuje regeneraci, proto je přínosný i pro jedince s akné, dermatitidou a ekzémem. Kromě hydratačních účinků má ale i omlazující vlastnosti, které jsou dle závěrů studie (1) zveřejněné v magazínu Advanced Biomedical Research patrné již po 11 týdnech pravidelné aplikace. Mimochodem, doporučuje se i čerstvým maminkám, které trápí citlivost bradavek následkem kojení.

Útlum zánětů a regulace cholesterolu

Emu olej se může nanášet lokálně, ovšem vyloučeno není ani jeho perorální podání. Ostatně, k mání bývá i ve formě gelových kapslí, které usnadňují užívání. Tyto preparáty regulují škodlivý cholesterol, zastavují záněty a harmonizují chod trávení. Zároveň ulevují při migrénách a prokazatelně zmírňují symptomy revmatoidní artritidy. Dále zmenšují otoky, povzbuzují imunitní systém a příznivě ovlivňují i hubnutí (2).

Konečně rychlejší růst vlasů!

Rostou vám vlasy zoufale pomalu? Zkuste zmíněný australský živočišný tuk. Poznatky výzkumu (3) uveřejněné v časopise Dermatology Research and Practice sdělují, že jeho nutriční profil probouzí „spící“ vlasové folikuly, čímž urychluje růst a ještě bojuje proti nadměrnému vypadávání. Sluší se dodat, že vnější i vnitřní užití emu oleje také zlepšuje kvalitu nehtů.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4300604/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (2) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0899900714002858?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4812284/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3612469/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat