Menstruační migréna není mýtus

Křeče, nadýmání, chutě na sladké i výkyvy nálad. Co se týče menstruace, tak před ní a během ní je možné téměř cokoli. Také ji míváte spojenou s migrénou? Rozhodně v tom nejste sama!

Migréna je víc než jen bolest hlavy. Představuje skutečnou neurologickou poruchu, která může výrazně ovlivnit pohodu a životní styl. Bohužel, až 70 procent žen přiznává, že migrény pravidelně prožívá během menstruace. To, co se nazývá menstruační migréna, známá také jako hormonální migréna, má tendenci přicházet zhruba tři dny před nástupem krvácení, nezřídka se však objevuje až během samotné menstruace (1). A rozhodně si nebere servítky.

Jako konec světa

Příznaky menstruační migrény mohou zahrnovat závratě, únavu, silnou pulzující bolest hlavy, citlivost na světlo a hluk, ztrátu chuti k jídlu, pocení, zimnici, nevolnost a zvracení. Na vině je především pokles estrogenu a progesteronu (1). (Estrogen neustále klesá v druhé polovině menstruačního cyklu a dosahuje nejnižšího bodu právě během menstruace.)

Úkol číslo jedna – vypněte!

Některé ženy zažívají menstruační migrény po nasazení nové hormonální antikoncepce. Pokud se vám to stane, možná budete chtít požádat svého lékaře o jinou možnost kontroly početí. V každém případě migrény nelze brát na lehkou váhu. Mezi nejčastější tipy pro okamžitou úlevu patří dostatek odpočinku a spánku. Relax, navzdory tomu, že často vůbec nezapadá do denního plánu, je obvykle nejlepším nástrojem k potlačení menstruační migrény v jejím zárodku (2).

Aplikujte obklady

Osvědčuje se však i pravidelná hydratace, vyhýbání se světlu a hluku, užívání doplňků hořčíku, které pomáhají při křečích, omezení alkoholu a kofeinu a studený nebo horký obklad. (Vyzkoušejte, co na vás zabírá víc.) Při migrénové bolesti obklad budete chtít aplikovat na spodní část krku nebo na spánky. Použijte termofor nebo jednorázové sáčky s ledem, ovšem pozor, odborníci doporučují omezit použití zábalů zhruba na 15 minut (hlavně u nahřívacích polštářků, jež mohou způsobit popáleniny kůže) (3).

Čím provonět byt?

Dál se hodí léky proti bolesti a uklidňující koupele, akupresura, masáž a éterické oleje (převážně levandule, máta peprná a heřmánek). Pokud se frekvence nebo závažnost vašich migrén zvyšuje, kontaktujte svého lékaře, a to zvlášť v případě záchvatů, zmatenosti, pocitů mravenčení a problémů se zrakem (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557451/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3002599/, (3) www.headachejournal.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/head.12978







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01
69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat