Šťourání v nose zvyšuje riziko demence

Strkat si prsty do nosu? Ne, to vážně nedělejte. Nikdy! Bakterie, které se vyskytují na rukou, proniknou čichovým nervem až do mozku, s čímž souvisí zvýšené riziko Alzheimerovy choroby. Tohle raději neriskujte!

Lidé mají různé zlozvyky. Někdo si kouše nehty a skřípe zuby, jiný zase „prokřupává“ klouby, přejídá se, kouří nebo až příliš často používá sprostá slova. A pak je tu ještě dloubání v nose! Právě tenhle nešvar je hodně nebezpečný, a to hlavně pro hlavu.

Jsou místa, kde prsty nemají co dělat

Možná to vypadá neškodně, ale důsledky tohoto zlozvyku mohou být skutečně zdrcující. Proč? Podle studie (1) australských vědců z Griffith University zvyšuje šťourání v nose pravděpodobnost demence a Alzheimerovy choroby, za což mohou bakterie na rukou, které proniknou skrz čichovým nervem nosní dutiny až do mozku. Tam vytvářejí určité markery a napadají centrální nervový systém, proti čemuž se mozkové buňky brání ukládáním proteinu beta amyloidu, jež je bohužel charakteristickým znakem právě Alzheimerovy choroby.

Dotek, který škodí

„Naše zjištění dokazují, že hlavním pachatelem je bakterie Chlamydia pneumonia, která se často dává do souvislosti s respiračními onemocněními a zápalem plic. Vůbec první na světě jsme zjistili, že způsobuje i jisté patologie, které vypadají jako alzheimer,“ popisuje spoluautor studie (1), jímž je australský neurobiolog James St. John. Ten sice poznamenává, že výzkum byl proveden na myších, ale výsledky jsou potenciálně děsivé i pro lidskou populaci.

Se škodlivými zárodky nejsou žádné špásy!

Zmíněný čichový nerv (2) totiž bakteriím nabízí snadnou cestu, jak se dostat do mozku, neboť obchází hematoencefalickou bariéru. Bakterie Chlamydia pneumonia (3) je přítomná u lidí i u zvířat, proto se předpokládá, že pro obě skupiny představuje stejná rizika. „Musíme provést ještě další studie i šetření. Už teď ale víme, že pokud jde o rizikové faktory Alzheimerovy choroby, kromě věku jsou kritické i bakterie a viry,“ uzavírá neurobiolog James St. John.

Zdroje: (1) www.news.griffith.edu.au/2022/10/28/new-research-suggests-nose-picking-could-increase-risk-for-alzheimers-and-dementia/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK542239/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560874/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat