Úzkostní lidé mají potíže s pamětí

Nemůžete si vzpomenout, co jste to v obchodě tak nutně potřebovali koupit? Jen těžko si vybavujete jména slavných herců z vašich oblíbených filmů? Možná je to tím, že jste obecně negativní a uzavření do sebe. A přesně tohle vám narušuje paměť!

K čemu slouží paměť, je jasné asi každému. Tuto schopnost centrální nervové soustavy potřebujeme k uchovávání, vybavování a následnému používání předchozích zkušeností a informací. Když poněkud selhává, může to přinést hodně perné chvilky (1).

Ztrácím hlavu i nervy!

Co tuto potřebnou schopnost oslabuje, o tom vědci (2) mají jasno. Jejich seznam zahrnuje například přirozený proces stárnutí a chronický stres, v jehož důsledku se do mozku dostává více kortizolu. V pozadí zapomnětlivosti podle nich stoji i hormonální výkyvy, užívání některých léků, dlouhodobá konzumace alkoholu, kouření, nevyvážená strava a snížená funkce štítné žlázy. Kéž by to ale bylo všechno. Ukázalo (3) se, že v tomhle celém sehrává roli i úzkost. A spolu s ní i častá špatná nálada!

Jsem pesimista, proto zapomínám?

Nedávný výzkum (3) publikovaný v magazínu Personality and Individual Differences naznačuje, že lidé, kteří jsou úzkostní a obecně negativní, bývají k potížím s pamětí náchylnější. Potvrzuje to tedy předchozí letité domněnky, že schopnost uchovávat informace mohou přímo ovlivnit určité osobnostní rysy.

„V našich testech jednoznačně nejhůře dopadli ti, kteří měli sklony k obavám, negativismu a náladovosti, a to zejména ve středním a starším věku. Neuroticismus je obecně spojován s větším psychickým utrpením, jež zasahuje do nervových systémů, od kterých se odvíjí epizodická paměť,“ vysvětluje lékařka a spoluautorka studie Weixi Kang s tím, že zmíněný neuroticismus je také klasickou příčinou nespavosti, což je další útok na paměť. Naopak pozitivní myšlení, extrovertismus, přívětivost a otevřenost, spolu se správnou výživou a stimulováním mozku, paměť upevňuje. Nechtěli byste si dnes vyluštit nějakou křížovku či sudoku? Anebo raději dvě?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6853990/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5200851/, (3) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S019188692200472X?via%3Dihub&_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat