Opakující se chyby při usínání

Když nemůžeme spát, hledáme pomoc. Jenže při tom děláme stále stejné chyby.

Není nic horšího, než když v noci nemůžete usnout. Samozřejmě kromě zdrcující vlny vyčerpání, která přijde ráno po noci nekonečného převalování.

Není proto divu, že jsme všichni posedlí tím, abychom měli dostatek spánku a zavřené oči „včas“. Ve skutečnosti je naše fascinace sledováním spánku tak akutní, že psychologové vymysleli termín „ortosomnie“. V našem zdánlivě nekonečném hledání receptu na dokonalý noční spánek se však zdá, že jsme na cestě udělali více než pár chyb. 

Neměňte svůj režim před spaním

Pokud nemůžete usnout, neměli byste začít dělat nic jinak: Místo toho se soustřeďte na to, co vám zlepší náladu. Bohužel, pro většinu lidí je těžké nic nedělat. A tak se začnou bát, že se stane něco strašného, ​​pokud tato nespavost bude pokračovat, a začnou měnit své chování. Začnou chodit brzy spát, začnou dělat cokoli, aby se pokusili dopřát svému tělu více času na odpočinek.

Nekupujte si „dokonalý“ noční spánek

Hodně lidí, když nemůže spát, se snaží dělat všechny správné věci: nepijí žádný kofein, nemají žádný alkohol, dávají si horkou koupel před spaním a mají sprej na spaní. Jejich prostředí je dokonalé, bezvadně se uklidňují, a přesto stále nemohou spát. 

Kolik znáte dobrých spáčů, kteří ve skutečnosti dělají všechny tyhle věci? 

Zapomeňte na relaxační aplikace a pomůcky

Příliš mnoho lidí používá relaxační aplikace a snaží se používat techniky snižování úzkosti s očekáváním, že tyto věci povedou ke spánku. Žádná z těchto věcí není špatná: ve skutečnosti jsou dobré, ale očekávání jsou mylná.

Pokud před spaním používáte relaxační aplikace, počítejte s tím, že budete uvolněni. Pokud používáte techniky snižování úzkosti, očekávejte, že se vaše úzkost sníží. Pamatujte však, že očekávání, že vám tyto věci pomohou spát, nemá žádný vědecký základ.

Nedospávejte o víkendu

Musíte se snažit vstávat vždy ve stejnou dobu – a to znamená každý den, sedm dní v týdnu, ať už pracujete nebo nepracujete. Tímto říkáte svému mozku, že cíl ranního probuzení se nemění. A to zase znamená, že vaše tělo začne chápat, co musí udělat, aby se ujistilo, že fungujete správně.

Mohlo by se vám zdát trochu zaostalé doufat v 6 hodin ráno z postele, pokud jste se špatně vyspali. Pokud to budete dělat dostatečně dlouho – řekněme alespoň několik týdnů – pak nebudete mít se spánkem potíže.

Nechoďte spát, když nejste ospalí

Měli byste jít spát jen tehdy, když se cítíte opravdu unavení a ospalí, takže si dovolte jít spát později, pokud to potřebujete. Je mnohem lepší získat kratší a kvalitnější spánek než mít velmi dlouhou, osmihodinovou příležitost rozbitou zmítáním a neustálými obavami, že budete spát málo.

Nespěte během dne

Večer se musíte cítit unavení, takže je důležité nekompenzovat únavu během dne, ale ani nevynechávat cvičení nebo schůzky s přáteli. Musíte s únavou vydržet až do noci, a až pak je dovolené ji zmírnit.

Nedělejte si starosti, co se stane večer

Nejdůležitější je načerpat ráno dostatek denního světla, protože to má větší vliv na vaše spánkové návyky než cokoli jiného. Když se před spaním neuklidníte a bude řvát televize, utvrdíte si mozek, že se vám ještě nechce jít spát. Pokud chcete, aby váš spánek byl ještě kvalitnější, musíte večer vypnout televizi, odpočinout si, řešit své problémy během dne, stejně jako všechny ty úžasné věci.

Zdroj: názory autora - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:19
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:37
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat