Syndrom unavených nadledvin

Rychlým vyhledáváním na Googlu zjistíte, že „únava nadledvin“ má spoustu příznaků, z nichž mnohé jsou velmi běžné. Je to tedy reálné onemocnění nebo ne?

Úzkost, špatná nálada, vyčerpání, mozková mlha a touha po jídle může znít jako docela běžné následky nezdravého způsobu života, které často připisujeme hormonům. Ale společně a po dlouhou dobu mohou být tyto příznaky znaky něčeho více znepokojivého. 

Co je únava nadledvin

Adrenální únava (1), i když není lékařsky uznaná, může být vysilující pro ty, kteří mají pocit, že s ní musí žít. Je opravdu těžké se dopídit diagnózy, především proto, že ne všichni lékaři věří, že je to „onemocnění“. A to znamená, že lidé mohou čekat měsíce nebo roky, než obdrží jakoukoli pomoc pro své velmi skutečné příznaky. 

Nadledvinky (2) jsou dvě malé žlázy, které jsou zodpovědné za produkci dvou základních hormonů: kortizolu a aldosteronu. Kortizol reguluje krevní tlak a imunitní systém. Je také zodpovědný za to, že ráno vstaneme z postele. Aldosteron se na druhé straně stará o hladinu soli v krvi a přispívá k regulaci krevního tlaku.

Společně jsou nadledvinky (2) klíčové pro zvládání fyzického a emočního stresu. Kortizol je náš hlavní stresový hormon. Teorie únavy nadledvin je, že dlouhodobé vystavení stresu vede k neschopnosti těla produkovat dostatečné množství kortizolu, což ovlivňuje schopnost našeho těla vyrovnat se se stresem a je také potřeba k tomu, abychom ráno vstali a cítili se dobře.

Příznaky únavy nadledvin

Pacienti uvádějí řadu příznaků, které zahrnují poruchy spánku, přibírání na váze a nízké libido. Důkazy naznačují, že únava nadledvin není skutečným stavem, ale příznaky mohou naznačovat základní problémy, které vyžadují kontrolu lékařskými odborníky. Symptomy, které mnozí pacienti pociťují, jsou velmi reálné a mohou zahrnovat bolesti těla, únavu a také vypadávání vlasů (1).

Lze ji léčit?

Ačkoli není diagnoza uznána lékaři obecně, k „léčbě“ příznaků se doporučuje celotělový, holistický přístup (3). 

Ovládejte hladiny kortizolu

Prvním a nejdůležitějším krokem při zotavení je zvládání stresu. V ideálním případě bychom chtěli odstranit hlavní příčinu chronického stresu, což samozřejmě není vždy možné. Je tedy nutné budovat odolnost vůči stresu a trénovat techniky, které nám pomohou se se stresem vypořádat, jako jsou dechová cvičení, meditace nebo pobyt v přírodě. To vše pomůže aktivně snížit kortizol a pomůže ho vrátit na normálnější úroveň (3).

Zvažte doplňky

Horčík nám pomáhá relaxovat a uklidnit se – má uklidňující účinek na náš nervový systém. Nedostatek hořčíku je spojen s nízkou energií. Jedním z klíčových dietních doporučení na podporu nadledvin je zajištění správné hladiny draslíku v těle, to znamená konzumovat potraviny bohaté na draslík a vyhýbat se potravinám s vysokým obsahem sodíku (3).

Dostatečně se vyspěte

Spánek je naprosto zásadní, aby se vaše tělo zotavilo. Možná se to snadněji řekne, než udělá, ale stojí za to pořádně si odpočinout. Pokuste se vytvořit si před spaním pevnou rutinu, která vám pomůže uklidnit se (3).

Regulujte hladinu cukru v krvi

Hladina kortizolu a cukru v krvi spolu úzce souvisí (4). Nevynechávejte jídla, protože to způsobí další uvolňování kortizolu. Raději omezte potraviny s vysokým obsahem cukru a zpracovaných sacharidů a přejděte na potraviny s vysokým obsahem komplexních sacharidů, jako je hnědá rýže, a přejděte na hnědé těstoviny a chléb. Protein zpomaluje trávení a vstřebávání glukózy do krevního oběhu, takže budete mít menší skoky v hladině cukru v krvi (5).

Zdroj: (1) www.samj.org.za/index.php/samj/article/view/12402, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537260/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4540814/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32163799/, (5) www.journals.sagepub.com/doi/10.1177/014572179702300603







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:46
13 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:14
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:12

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat