Chladné počasí narušuje kvalitu spánku

Pokles teplot může ztížit schopnost dobře si v noci odpočinout. Jak porazit zimu a dobře se vyspat?

Je zima. Ale nutnost zabalit se do mnoha vrstev není jediný způsob, jak nás může chladné počasí ovlivnit. Ve skutečnosti, stejně jako období horkého počasí, může pokles teplot narušit náš spánek.

Správná teplota je základ

Zatímco tělo potřebuje být relativně v pohodě, aby se pohodlně vyspalo, spánek v příliš chladné místnosti může způsobit zmatek ve vašem spánkovém cyklu, takže je těžké získat klidný, regenerační spánek, který potřebujete, abyste během dne prospívali. A ve spojení s temnotou, která obvykle přichází se zimním počasím, může být těžké se nabít energií. Avšak to, že chlad má moc narušit váš spánek, neznamená, že nemůžete podniknout kroky k vyřešení jakýchkoli potenciálních problémů.

V zimě usínáte hůře

Zatímco spaní v horké místnosti je horší než v chladné místnosti, i přílišná zima před spaním může ztížit usínání, protože naše tělo potřebuje čas, aby se zahřálo a zvýšilo svou teplotu, než se cítíme dostatečně pohodlně na to, abychom usnuli.

I když se považuje za zdravější spát v chladnější místnosti než ve vyhřáté, pokud je vám během spánku příliš zima, vaše tělo může změnit svou srdeční autonomní reakci, což znamená, že se vám zrychlí srdeční frekvence a pro vás je těžší se dobře vyspat. Proto se snažte zahřát, než půjdete do postele: Dejte si horkou vanu nebo sprchu a oblečte si teplé noční prádlo.

Ujistěte se, že vaše peřina je dostatečně tlustá a že máte přikrývky, které vám pomohou před nachlazením. Pokud máte v určitých hodinách dne topení zapnuté, snažte se pomoci teplu dostat se do vaší ložnice tím, že zavřete dveře do nepoužívaných místností, ale nechávejte dveře kuchyně otevřené, aby se teplo z trouby nebo běžného obytného prostoru dostalo dovnitř do vašeho pokoje. 

Průvan způsobuje lehký spánek

I průvan dokáže spánek nepříznivě ovlivnit. I když někdo může namítat, že je zdravé, když do pokoje v noci proudí svěží vzduch, ve skutečnosti se prokázal pravý opak.

Proudění studeného vzduchu, ať už z okna, dveří, ventilátoru nebo klimatizace, způsobuje, že se lidé ve spánku více pohybují a zvyšuje možnost, že se probudí. Všechny možné příčiny průvanu proto odstraňte nebo jim alespoň zamezte. U oken by měly zabránit průvanu záclony, ale pokud jsou krátké, může pod nimi často prosakovat vzduch, takže možná budete muset utěsnit okna dalším materiálem. Nebo si kupte těžké zimní závěsy až na zem. 

Chlad nutí vaše tělo pracovat více

Boj o udržení se v teple po celou noc si může vybrat svou daň na vašem těle.

Spánek v chladné místnosti může způsobit, že vaše tělo bude pracovat mnohem více. Srdeční frekvence se během zimního období zvyšuje, stejně jako frekvence krevního tlaku (které oba ovlivňují spánek), a odborníci dokonce zaznamenali, že v zimě je vyšší frekvence srdečních infarktů.

Pro přirozené snížení srdeční frekvence a krevního tlaku během noci toho nemůžete udělat příliš mnoho, protože to závisí na přirozené reakci vašeho těla na teplotu vašeho pokoje. Ale můžete si pomoci udržet své tělo v teple tím, že si do postele obléknete dostatečně teplé pyžamo a teplé ponožky. Zdvojnásobte peřiny a přikrývky, abyste se ujistili, že zůstanete v teple. Pokud spíte s partnerem, možná budete chtít použít dvě peřiny místo jedné, abyste zajistili, že jedna osoba nebude celou noc zabalená a druhé bude zima.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3427038/ - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Kotlety na víně

(3 hlasů)

Italská fazolová polévka

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat