Péče o duševní zdraví při nemoci  

Pokud jste nemocní nebo nachlazení, necítíte se ve své kůži. Ale nemoc se neodráží jen na vašem těle, ale i na vaší duši. Zde je několik jednoduchých triků, které můžete udělat, abyste zmírnili tlak na vaše duševní zdraví.

Poslouchejte, co vám říká vaše mysl a tělo, zvláště pokud se necítíte dobře. Když jste nemocní, je pravděpodobné, že budete chtít odpočívat - a nejinak je tomu i u vaší mysli. Udělejte si čas na odpočinek a doplnění energie a vyzkoušejte některé uklidňující aktivity, abyste zmírnili své pocity. Přečtěte si například svou oblíbenou knihu, poslouchejte uklidňující hudbu nebo si dejte teplou koupel.

Ale s uzdravením a podporou duševního zdraví vám mohou pomoci i následující triky.

Udržujte denní návyky

Když je vám špatně, může být obtížné denní rutinu udržovat, ale pokud je to možné, alespoň se o to pokuste. Vydejte se během dne na krátký čas ven, pokud jste zvyklí být venku, a stále se snažte o sebe pečovat (1).

Dostatečně pijte a dobíjejte energii

Jíst vyváženou stravu a dostatečně pít je to nejlepší, co můžete pro zlepšení svého fyzického zdraví udělat, ale mají také výhody pro vaše duševní zdraví. Spěte tolik, kolik potřebujete. Pokud máte potíže se spánkem, zkuste před spaním relaxovat. Alespoň hodinu před spaním se také vyhněte digitálním zařízením, protože modré světlo může ovlivnit usínání i kvalitu spánku (2). 

Běžte na krátké pocházky na čerstvý vzduch

Pokud máte dostatek energie, dostatečně se oblečte a vydejte se na krátkou dobu ven, protože to dokáže s vaší náladou zázraky. Čas strávený v přírodě vám může přinést obrovské množství výhod pro vaši pohodu – pomůže s relaxací a snížit stres (3).

Vyhledejte podporu

Je důležité si uvědomit, že pokud není vaše duševní zdraví v naprosté pohodě, má to dopad na váš každodenní život. Jako účinná pomoc tak samozřejmě funguje promluvit si se svým praktickým lékařem nebo odborníkem na duševní zdraví. Budou vám schopni pomoci identifikovat, co způsobuje, že se tak cítíte, a určit kroky, které je třeba podniknout ke zlepšení duševní pohody (1).

Zdroj: (1) názor autora, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK20359/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29604546/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat