Rané příznaky rakoviny děložního čípku

Rakovina děložního čípku je nejběžnější formou rakoviny diagnostikovanou u žen mladších 35 let. Jakým způsobem tělo dává najevo, že se možná týká i vás?

Rakovina děložního čípku je vážná věc, a stejně jako u jiných forem rakoviny, se u ní hraje především o čas. Bohužel, různé ankety a statistiky ukazují znepokojivé výsledky. Velká část žen se vyhýbá pravidelným gynekologickým prohlídkám a testům stěru z děložního čípku (1). Proč?

Mezi hlavní problémy neúčasti u lékaře vede stud z vlastního těla, vzhled vulvy, a nakonec obavy z „normálního“ zápachu. Některé ženy si také myslí, že screening nepotřebují (2). Vyšetření děložního čípku však může vést k časnému odhalení rakovinných buněk, takže je nutné, aby žádné rozpaky nebránily v cestě za gynekologem. K lékaři je ovšem nutné zajít i tehdy, když je „něco jinak“. Jaké jsou rané příznaky rakoviny děložního čípku, která vzniká dlouhodobým působením lidského papilomaviru (human papilomavirus, zkráceně HPV) (3)?

Neobvyklé vaginální krvácení

Ve většině případů je prvním příznakem rakoviny děložního čípku abnormální vaginální krvácení. To zahrnuje krvácení mezi menstruacemi, krvácení po menopauze a krvácení během nebo po sexu. Je však důležité si uvědomit, že abnormální vaginální krvácení může také nastat v důsledku několika dalších příčin, včetně pohlavně přenosných chorob a jiných gynekologických rakovin. Konečné resumé odhalí právě test (3).

Bolest při pohlavním styku

Existuje několik důvodů, proč může člověk zažít bolestivý sex. Na vině je nevhodná milostná poloha, příliš obdařený partner nebo třeba trhlinka v pochvě. Tyto stavy s rakovinou děložního čípku samozřejmě nesouvisí, ale pokud zaznamenáte neobvyklé krvácení mimo obvyklý menstruační cyklus (či jiné, níže uvedené signály), měli byste kontaktovat lékaře (3).

Změny vaginálního výtoku

Není žádným tajemstvím, že hormony mohou způsobit změnu konzistence, objemu a barvy výtoku v průběhu měsíce (2). Významné odchylky v poševním výtoku, které doprovází nepříjemný zápach nebo růžový či načervenalý výtok, by se rozhodně měly prošetřit.

Nevysvětlitelná ztráta chuti k jídlu

Málokdo ví, že nádory děložního čípku produkují malé proteiny zvané cytokiny. Některé z těchto proteinů mohou potlačit chuť k jídlu a způsobit změny ve vašem metabolismu, což má za následek rychlejší odbourávání tuku, než je obvyklé (4).

Bolesti v pánvi nebo v zádech

Samozřejmě existují různé důvody, proč lidé mohou trpět bolestmi zad, ale jestli pociťujete nepohodlí v kříži nebo mezi kyčelními kostmi, a to, aniž byste se někde uhodili a podobně, měli byste se o svém zdravotním stavu poradit se svým lékařem (4).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2801597/, (2) www.jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2788175, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK431093/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7797226/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat