Alzheimerovu chorobu lze předpovědět i roky před jejím propuknutím

Pro léčbu i výrazné zpomalení Alzheimerovy choroby je klíčová včasná diagnóza. A k té teď může pomoci jednoduchý krevní test, který na tuto nemoc dokáže upozornit tři a půl roku před jejím rozvojem. Jsme svědky dalšího úžasného lékařského objevu!

Asi není člověk, který by z Alzheimerovy choroby neměl strach. Tato nemoc útočí na určité části mozku, přičemž způsobuje pokles takzvaných kognitivních funkcí, tedy samotného myšlení, paměti, úsudku i zpracovávání přijímaných informací. Bývá nejčastější příčinou demence, kvůli které je nemocný naprosto závislý na pomoci jiné osoby, neboť se sám o sebe nedokáže postarat. Alzheimerova choroba se jmenuje po svém objeviteli, kterým byl německý lékař Alois Alzheimer (1). Ten ji jako první popsal v roce 1906, kdy se považovala za velmi vzácnou. Dnes nějaká její forma postihuje více než sedm milionů obyvatel Evropy a celosvětově přesahuje 44 milionů pacientů.

Občas zapomínám, ale nic mi není!

Počáteční příznaky této nemoci se dostavují zcela plíživě a nenápadně, proto jim postižení nepřikládají žádný význam. Přece kdo občas na něco nezapomene? Nebo neodloží nějakou věc na úplně jiné místo? A komu se nestává, že v danou chvíli nemůže najít to správné slovo? Ačkoli tyto věci mnozí považují za banality, které potkávají každého, ve skutečnosti se může jednat o první signály Alzheimerovy choroby. K nim se časem přidává i časová a prostorová dezorientace, náladovost, změny osobnosti, podezíravost a nesamostatnost (2).

Pokud jde o léčbu, klíčová je včasná diagnóza a okamžité nasazení léků na prokrvení mozku a zlepšení jeho činnosti. Kromě medikamentů na lékařský předpis se doporučuje i přírodní poklad zvaný ginkgo biloba. Oba druhy léčiv je ale nutné užívat již v raných fázích nemoci (2). Co kdyby bylo možné ji předpovědět celé roky před propuknutím? A víte, že tahle naděje začíná mít reálné obrysy?

Objev, který může všechno změnit

Londýnští vědci se na základě své studie zveřejněné v magazínu Brain (3) domnívají, že Alzheimerovu lze chorobu lze odhalit tři a půl roku před stanovením klinické diagnózy, a to pomocí jednoduchého krevního testu, který se zaměřuje na kmenové buňky a jejich změny. Toto důležité zjištění podle nich snáze odhaluje náchylnost k této nemoci, což by mohlo pozitivně ovlivnit nejen prevenci, ale i včasnou diagnózu a především následnou léčbu. Na něco takového se dlouho čekalo!

Zdroje: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Alzheimerova_choroba, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499922/, (3) www. academic.oup.com/brain/advance-article/doi/10.1093/brain/awac472/7000188







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat