Pravidla správně provedené sedací koupele

Sedací koupel může mít mnoho léčivých účinků. Jak dlouho v ní ale pobýt? A jaké bylinky se při používají nejčastěji? Důležitá je i správná teplota vody, která zapůsobí na krevní oběh!

Není koupel jako koupel. Při té sedací se tělo ponoří pouze do oblasti genitálií nebo ledvin. Je pravda, že celkovou hygienu to moc nepodpoří, ovšem o tu tady vlastně vůbec nejde. Hlavním smyslem této procedury je zlepšení zdravotních komplikací, jež dokáží pěkně potrápit. Kterých přesně? A jak si do vody sednout, aby to přineslo kýžené účinky?

Úleva při rekonvalescenci po operacích i porodu

Sedací koupele jsou doporučovány v celé řadě nepříznivých situací. Ocení je především jedinci po operačním zákroku, neboť mohou takřka okamžitě snížit bolest a přinést vítanou úlevu (1). Velice pomáhají také při hemeroidech (2). Protože obecně urychlují hojení a regeneraci, přínosné bývají také po porodu, při němž byla k usnadnění průchodu miminka použita epiziotomie neboli nástřih hráze (3). Tahle vychvalovaná mokrá terapie příznivě působí i při zánětech (5), vyrážkách a neštovicích (6). Je prokázáno, že její relaxační a utlumující účinky přetrvávají i 70 minut po jejím ukončení (4). Tedy samozřejmě za předpokladu, že je koupel provedena správně. Ono totiž nestačí jen „hodit dřep“ a čekat na zázrak!

Příprava je základ

První důležité pravidlo sedací koupele se týká teploty vody. Ta by se měla pohybovat okolo 38°C, neboť tak přiměřeně zvyšuje činnost srdce, čímž podporuje i větší aktivitu krevního oběhu. Klíčové jsou pochopitelně i přidané bylinky, popřípadě jiné léčivé složky. Jejich výběr samozřejmě závisí na daném problému, nejčastěji se však používá myrta, dubová kůra, přeslička, heřmánek, šalvěj, měsíček, řebříček, hluchavka, kopřiva, mateřídouška, jitrocel, jetel, chmel, andělika, levandule a kontryhel. Jsou chvíle, kdy lze na pomoc přivolat také epsomskou sůl nebo jedlou sodu. Ideální doba sedací koupele je 10 až 15 minut, poté přichází řada na jemné osušení.

Zdroje: (1) www.medlineplus.gov/ency/article/002299.htm, (2) www.medlineplus.gov/hemorrhoids.html, (3) www.medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000482.htm, (4) www.mdpi.com/1648-9144/58/3/418, (5) www.apm.amegroups.com/article/view/43227/html, (6) www.apm.amegroups.com/article/view/43227/html







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat