Slabý úchop při podávání ruky signalizuje zdravotní komplikace

S jakým stiskem podáváte někomu ruku? Pokud se úchop dá přirovnat k „leklé rybě“, mohou vám hrozit zdravotní problémy. V sázce je i předčasné úmrtí!

Při pozdravu, rozloučení, gratulaci, kondolenci, začátku nějakého jednání, uzavření smlouvy i smíření. Situací, v nichž se podává ruka, je opravdu mnoho. Toto univerzální gesto mezilidské komunikace se používá po celém světě již od nepaměti, neboť se předpokládá, že vzniklo v dávných dobách pravěku (1). Jen tak mimochodem, znáte jeho správná pravidla?

Kdo dřív?

Nahlédneme-li do příruček etikety, dozvíme se, že jako první ruku podává osoba starší a váženější. Obecně ji také dříve nabízí žena muži. Tento rituál doprovází přímý oční kontakt – uhýbání pohledem může být vnímáno jako důkaz nedostatku upřímnosti a nečistých úmyslů. Je naprosto nevhodné použít ruku špinavou či zpocenou, stejně jako divoké potřásání celou paží. Co se týká samotného stisku, doporučuje se středně silný. Věřili byste tomu, že právě stisk může předpovídat zdravotní komplikace?

Nečekaná souvislost

Alespoň tak to tvrdí vědci, kteří na toto téma provedli studii (2). Její poznatky pak dokonce naznačují, že slabý úchop „leklé ryby“ signalizuje zvýšené riziko předčasného úmrtí. Bezvládný stisk si totiž autoři studie dávají do souvislosti s celkovou svalovou slabostí, což je nechvalně známý faktor degenerativních onemocnění. Výzkumníci sledovali celých deset let 1275 mužů a žen, přičemž v pravidelných intervalech používali speciální zařízení měřící sílu úchopu. Souběžně také respondentům odebírali vzorky krve, a to za účelem sledování hladiny metylace DNA. Již dříve bylo zjištěno, že metylace, což je druh chemické reakce probíhající v těle, úzce souvisí s rizikem rakoviny, kardiovaskulárních chorob i dřívějším stárnutím organismu (3).

Cvičení je potřeba!

Z nashromážděných dat vyplynulo, že lidé s nižší silou úchopu mají větší metylaci DNA a tedy i vyšší pravděpodobnost závažných chorob, které mohou skončit i dřívějším skonem. Jak s takovým zjištěním naložit? Podle odborníků je vhodnou prevencí posilování svalů cvičením, které pozitivně ovlivňuje zdravé stárnutí, buňky DNA a vlastně i kondici celého těla. Jako bod navíc je pak silný úchop ruky, jenž zapadá do pravidel etikety.

Zdroje: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Podání_ruky, (2)wwww.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/jcsm.13110, (3) www. cancer.gov/publications/dictionaries/cancer-terms/def/methylation







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat