K rychlejšímu vystřízlivění mohou pomoci hormony

Člověk s kocovinou si přeje jediné – aby okamžitě vystřízlivěl. A prý je to možné! Brzké zotavení slibuje injekce s hormonem FGF21, který reguluje metabolismus a aktivuje jisté neurony zajišťující ostražitou bdělost. No to jsou ale věci!

Nejlepší radou, jak se neopít, je samozřejmě vůbec nepít. Jenže co když se večírek přece jen trochu vymkne z rukou? Pak je problém na světě. Přichází kocovina a s ní i modlitby, aby odbourávání alkoholu z organismu proběhlo co možná nejrychleji. Jde ale tento vystřízlivující proces vůbec nějak uspíšit?

Alternativní metody z babiččina receptáře

Lidová moudrost má v záloze celou řadu zaručeně funkčních řešení. Někdo sází na pořádně silnou kávu, ledovou sprchu a naopak horku polévku, zatímco jiný zkouší spíše spánek, česnek, syrové vejce, zvýšenou spotřebu vody a tučné jídlo. Pořád jde ale o babské rady, jejichž účinnost může být lehce sporná (3). A proto se do této situace vložili vědci, kteří tvrdí, že konečně našli způsob, jak vystřízlivět dvakrát tak rychleji. Sice trochu štípne, ale prý výborně zabírá.

Injekce první pomoci

Na základě své studie se američtí odborníci domnívají, že bleskurychlé odbourání alkoholu může zajistit injekční dávka jednoho zázračného hormonu (1). Konkrétně je to hormon FGF21, který je údajně schopen zvrátit účinky metly lidstva za poloviční dobu. A zřejmě mají pravdu, protože jeho přímý vliv na regulaci metabolismu potvrzují i jiné studie (2). Ty poukazují také na jeho antioxidační vlastnosti, přičemž z nich vyplývá, že se podílí na aktivaci noradrenergních neuronů v mozkové oblasti locus coeruleus, která přímo ovlivňuje vzrušení a bdělost. Tento hormon se přirozeně produkuje v játrech, ovšem po bujarém večírku může být jeho extra dávka hodně užitečná, protože z intoxikace vyvede mnohem rychleji. Co vy na to, skočili byste si po mejdanu k doktorovi na tuhle střízlivou injekční „včelku“? Nebo vám to přijde naprosto šílené?

Zdroje: (1) www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(23)00041-4#articleInformation, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/gene/26291, (3) názor autora






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat