V pozadí nepravidelné menstruace může stát vitamin D

Přichází si vaše menstruace, jak se jí zlíbí? Může vám chybět vitamin D, který se podílí na regulaci ovulačních funkcí. Zkuste navýšit jeho hladinku, cyklus se zase srovná!

Když přijde řeč na vitamin D, ukazuje se, že řada lidí o něm ví jen to, že nějakým způsobem souvisí se slunečním zářením. To je samozřejmě pravda, protože se přímo v pokožce tvoří v důsledku UVB ozáření. Ale k čemu ho vlastně potřebujeme? A jak se na nás podepíše jeho nedostatek?

Vitamin, který se nezdá

Stejně jako jiné vitaminy hraje i tento důležitou roli ve zdraví. Bývá totiž nezbytný pro růst a vývoj svalových buněk i správné fungování imunitního systému (1). Klíčový je také pro kosti, zuby, klouby, absorpci vápníku, aktivitu mozkových buněk, prevenci srdečních, diabetických i onkologických onemocnění a dobré psychické rozpoložení (2). Jen tak mimochodem, už jste slyšeli o tom, že jeho optimální hladina výrazně pomáhá i při hubnutí (3)? Problémem je ale to, že vysokému procentu celosvětové populace vitamin D chybí, s čímž se samozřejmě pojí potíže.

Proč mi padají vlasy?

Mezi ukázkové příznaky jeho absence patří náchylnost k nachlazení, chřipce, bronchitidě a zápalu plic (4). Počítat se ale musí i s únavou (5), chronickými bolestmi pohybového aparátu (6), depresemi (7) a nadměrným vypadáváním vlasů (8). Pokud nebudete dbát o jeho denní doporučenou dávku, která je stanovena na 5 mikrogramů (ug), můžete si rozhodit také měsíční cyklus.

Nedrážděte ovulaci, nemá to ráda!

Prokázala to alespoň studie zveřejněná v magazínu Reproductive Biology and Endocrinology​ (9), do níž bylo zahrnuto 636 žen. Její autoři na základě zdravotních testů zjistili, že respondentky s nízkým množstvím déčka často trpí nepravidelnou menstruací. Prý je to dáno tím, že se tato látka podílí na regulaci ovulačních funkcí. Tak pozor na to! Sluší se zmínit, že bohatými potravinovými zdroji tohoto vitaminu jsou tučné ryby, vejce, mandle, hovězí játra, obiloviny, ovesné vločky a mléčné výrobky.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7281985/, (2) www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-d/art-20363792, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24622804/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27178217/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31635199/, (6) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26431139/, (7) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26998791/, (8) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6789271/, (9) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25879830/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat