Syndrom explodující hlavy může potkat i vás

Usínáte, nebo se o to aspoň pokoušíte. Jenže místo klidného upadání do říše snů vás vyruší rána jako z děla. Tušili jste, že se jedná o syndrom?

Syndrom explodující hlavy (SEH) poprvé popsal psychiatr Robert Armstrong Jones v roce 1920. Syndrom se zařazuje do skupiny spánkových poruch. Jedná se o to, že v přechodném období mezi spánkem a bděním máte dojem, že hned vedle vaší hlavy slyšíte hlasité exploze a možná vidíte i záblesky světla. Epizody jsou to krátké, obvykle trvají méně než sekundu. Ačkoli tato porucha není spojena s fyzickou bolestí, lidé mohou po odeznění zvuků pociťovat strach nebo úzkost (1).

Co způsobuje syndrom explodující hlavy?

Tato porucha dosud nebyla rozsáhle studována, takže se toho o ní moc neví. Lékaři však naznačují, že se SEH vyskytuje častěji u žen než u mužů. Střední věk všech hlášených případů je 58, ale byly zaznamenány i případy u pacientů mladších 10 let a starších 80 let. Frekvence epizod se pak u jednotlivých pacientů liší. Někteří si stěžují na opakované hluky v průběhu jedné noci s tím, že jejich vinou nemohou usnout už jen proto, že se při výbuchu zvýší krevní tlak a nahoru jde samozřejmě i adrenalin. Část lidí tvrdí, že se SEH objevuje pouze tehdy, pokud jsou unavení či vystresovaní (1).

Je syndrom explodující hlavy nebezpečný?

SEH je považován za neškodný stav, který nepředstavuje přímé nebezpečí pro zdraví, ale svá rizika pochopitelně má. U pacientů se často začne projevovat úzkost a spánková deprivace, takže jsou pod čím dál větším tlakem. Pacienti se tak ocitají v bludném kruhu (2).

Diagnostika a léčba

Neexistují žádné objektivní testy používané k diagnostice SEH. Některé publikace však uvádějí, že se může jednat o epileptický záchvat, jenž postihuje část mozku blízko oblasti, která zpracovává zvuky. A že tento záchvat postupem času sám odezní. Léky tedy neexistují, nicméně v nejtěžších případech neurologové předepisují antidepresiva. Vždy je důležité dodržovat spánkovou hygienu, v odpoledních hodinách nepít žádná povzbuzovadla (kávu, energetické nápoje a podobně) a usilovat o celkové zklidnění mysli (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7849637/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560817/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat