Návyky zhoršující projevy alergií

Jaro a léto pro alergiky nebývá tím nejšťastnějším obdobím. Veškeré kýchání a smrkání odvádí pozornost od slunečního svitu a rozkvetlých květin. Symptomy alergií si navíc zhoršujete i vy sami!

Alergie jsou stále častějším jevem, pro což existuje několik důvodů. Prvním je skutečnost, že změna klimatu přispívá k vyšším než normálním úrovním pylu a delším pylovým sezónám (téměř o celé dva týdny delší). K podráždění organismu ovšem přispělo i nošení pandemických roušek. Přechod ze sterilního prostředí masky do běžného života totiž organismu nedělá dobře. Navíc mnoho každodenních návyků projevy alergií zhoršuje (2). Pozor si dávejte především na tyhle věci!

Žádný úklid

Nestíháte, takže odkládáte běžný úklid. Zítra je taky den, říkáte si! Jenže na úklid domova byste si čas najít měli. Zejména pravidelné utírání prachu a vysávání může pomoci snížit dráždivé látky ve vaší domácnosti, které alergie zhoršují. Používání čističek vzduchu v místnosti, kde spíte, je pak skvělým způsobem, jak dát svému imunitnímu systému aspoň na chvíli pauzu (3).

Střídmá hygiena

Sprcha ráno i večer? No ano! Ve skutečnosti každodenní sprchování během sezony alergií je dost účinné. Smyjete alergeny z prostředí, které by mohly zůstat na vaší kůži. Pyl, který se hromadí na pokožce, ve vlasech a na oblečení, totiž končí v posteli, což spánek ztěžuje (3).

Nedostatek noční regenerace

Když už je řeč o spánku, ujistěte se, že máte doporučených sedm až devět hodin za noc. Výzkum, včetně jedné studie publikované v Allergy, Asthma & Clinical Immunology (1), zjistil nárůst alergické rýmy na roztoče domácího prachu jak u dospělých, tak u dětí, kterým se trvale spánku nedostávalo. Právě spánek je důležitým návykem pro podporu zdravého a fungujícího imunitního systému. Odborníci doporučují každý den (i o víkendech) dodržovat stejný čas odchodu na lůžko. Odložení všech obrazovek (ano, i telefonu) 30 minut před spaním také minimalizuje rušení způsobené modrým světlem.

Zpracované, sladké potraviny

Vysoce zpracované potraviny, zejména cukr, taktéž potlačují imunitní systém a způsobují zánět v těle. Cukry a nezdravé tuky nahraďte čerstvým ovocem a zeleninou. Pokud je to možné, jídlo si připravujte svépomocí, víte, co do něj dáte a co bude obsahovat (3).

Otevřená okna

Když během sezony alergií necháte otevřená okna, pyl a jiné alergeny proniknou do vašeho domova. Z tohoto důvodu větrejte pouze v případě nouze (3).

Mazlíčci v posteli

Necháte-li domácí mazlíčky spát ve vaší posteli, pěkně si zavaříte. Jejich srst, stejně jako pyly, které jim v srsti ulpívají, mohou skončit ve vaší posteli a znesnadňovat noční spánek a dýchání (3).

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28814959/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK545237/, (3) názor autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat